В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Повече украинци се върнаха в родината си, отколкото я напуснаха през последната седмица

Бойчо Попов,гл. редактор на investor.bg, „В развитие”, 16.05.2022

16:25 | 16 май 2022
Обновен: 19:05 | 16 май 2022
Автор: Зорница Крушарска

Случващото се в Украйна продължава да оказва много голямо влияние върху пазарите и ние продължава да следим с голямо внимание какво се случва там. Украинските сили очевидно започват да изтласкват руските военни от източната част на Украйна. Западните сили продължават да доставят оръжия на Украйна, а украинските официални лица започват да говорят, че въпреки продължаващия руски напредък, може би предстои обрат на войната. Това каза в своя седмичен обзор Бойчо Попов, главен редактор на investor.bg, в предаването „В развитие” с водещ Вероника Денизова.

„Факт е, че в последните дни повече хора са се върнали в Украйна, отколкото са я напуснали”.

По данни на украинската гранична служба 37 000 души са напуснали Украйна през КПП-та към ЕС и Молдова, а 46 000 са влезли  в страната.

От съществено значение в този контекст е и желанието на Финландия и Швеция да станат членове на НАТО.

Очаква се парламентите и в двете държави с голямо мнозинство да дадат мандат на правителствата си да подадат в следващите дни молби за членство. 

Москва вече спря износа на електроенергия за Финландия, а Владимир Путин предупреди, че членството й в НАТО би било грешка и ще окаже влияние върху отношенията между двете страни.

Във връзка с това къде ще бъдат настанени украинските бежанци в България от юни и днес имаше изявление от страна на властите, които потвърдиха, че до края на май бежанците трябва да напуснат хотелите по Черноморието, защото започва летният сезон, каза Попов.

Около 105 000 украинци са решили да останат в България, мнозинството са жени и деца, включително и непридружени.

Част от украинците са  поискали да излязат на свободен наем, вместо да бъдат насочвани към държавни бази. Тези, които ще бъдат в станции, също няма да плащат сами престоя си, защото държавата ще покрие централизирано разходите с отпускани от ЕС средства.

Междувременно започват и опити за интеграцията им в обществото, като около 9000 работни места за украинци са заявени от наши работодатели. В четвъртък в Интер Експо Център в София ще се състои голяма борса, на която фирми, които желаят да назначат украинци, ще могат да се срещнат с тях.

По отношение на посещението на българския премиер Кирил Петков в Съединените щати Попов посочи, че е било заявено, че са договорени реални доставки на втечнен природен газ в България на цени под тези на „Газпром”, които да започнат от юни.

Друга новина от седмицата в сферата на енергетиката е, че България ще успее да получи пълното количество азерски газ дори преди окончателното завършване на газопровода с Гърция.

„Това също ще бъде процес в полза на диверсификацията на енергийните доставки”.

Тази седмица Европейската банка за възстановяване и развитие стана поредната международна институция която понижава прогнозата си за ръста на българката икономика. Новата прогноза е за ръст до 2,5% вместо 2,8%, каквато беше мартенската прогноза.

По-рязка е ревизията за следващата година до 3% спрямо 3,6% по-рано.

На този фон износът на България чупи абсолютен рекорд през март. Отчетена е най-високата стойност в историята досега. Износът е за над осем милиарда лева ръст спрямо март 2021 година.

През настоящата седмица ще следим какво ще се случва с инфлационното развитие в целия свят.

Утре очакваме данни за безработицата и БВП в Европа, а в сряда ще имаме данни за японската икономика, както и с колко са поскъпнали жилищата в Китай.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” вижте тук.