Георги Ангелов: Газът напълно загуби ролята си на преходно гориво към зелена енергия

Георги Ангелов, старши икономист, Институт Отворено общество – София, във "В развитие", 05.05.2022

16:30 | 5 май 2022
Обновен: 11:59 | 9 май 2022
Автор: Галина Маринова

И за газа, и за електрическия ток трябва да се преследват дългосрочни договори, за да има предвидимост. При тези баланси ще се изчистят междуфирмените задлъжнялости, но трябва да се гледа дългосрочно. Сега е моментът АЕЦ Козлодуй да инвестира в изграждането на седмия блок и след 5-6 години да замени по-мръсните, по-скъпите централи. И бизнесът трябва да гледа вече на енергията като на нещо, което не е толкова евтино. Трябва и той да инвестира в собствени енергийни източници. Особено за пиковата енергия. Това каза Георги Ангелов, старши икономист, Институт Отворено общество – София, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.

За спирането на преките доставки на руски газ за България гостът каза, че "очакването кога ще стане и дали ще стане беше по-голям риск, отколкото самото събитие". "Тази несигурност се виждаше и на пазарите - въпреки че има изобилие от газ, цените са високи заради рисковата премия". 

На въпроса дали ситуацията е управляема Ангелов заяви: "Разбира се, ако се спре газа на една две страни, не е никакъв проблем да се компенсира. Има много газ на пазарите. Знаете, че Китай е в карантина, а те са най-големият вносител на природен газ в света. От друга страна другите големи вносители от Азия по сезонни причини не внасят. Почти 70-80% от американския газ идва към Европа". 

Може би това беше най-оптималната ситуация, подчерта събеседникът. "Оцели се идеалният момент, когато да спре газът без да има фатални последици, защото знаете, че българската индустрия използва много малко газ". "Сега имаме сравнително ниско потребление, което може да се задоволи без проблем от пазарите." 

"Този период до октомври - ноември месец трябва да се използва максимално добре. Да се напълни Чирен и второ - да си осигурим регулярни доставки. Тоест, не да се купува ден за ден или месец за месец (разбира се сега е кризисна ситуация и няма друг изход), но въпросът е през следващите няколко седмици да организираме капацитети, контейнери, инфраструктура и най-вече да идва регулярно количество газ".

България се нуждае от около един танкер газ на месец при сегашното потребление, а зимата малко повече плюс един танкер, за да се напълни хранилището в Чирен, изтъкна Ангелов. "Това е 12-15 танкера на година. Въпросът е да сключим договори сега, за да е сигурно, че през зимата ще има газ и няма да се купува ден за ден".

По думите на експерта газът за България щеше да бъде спрян при всички положения, защото президентът Путин е подписал нов указ, с който "Русия еднолично може да прекратява доставките на суровини и услуги на страни, които са неприятелски" и страната ни "би попаднали под този указ". Целта на спирането на доставките за страни като нашата, като Полша, на някои от балтийските държаве е "да се тестват най-слабите и уязвимите", каза Ангелов.

"Таймингът е добър, защото може би е добре да сме сред първите, на които е спрян газът, защото в момента има много газ на пазара и ако използваме момента да сключим договори, ще можем да си осигурим суровина за една година напред. Представете си ако се изключи Германия, Италия, най-големите потребители на газ. Те ще изкупят целия газ". 

България попадна в новините, в международния обмен, на първите новинарски страници, президентът Байдън се изказа, Олаф Шолц, Европейската комисия взе отношение и т.н. Всички предлагат помощ по всякакъв начин, това е нещо, което може да се използва, за да се помогне на България, каза гостът.  

Според икономиста е напълно възможна и осъществима идеята на територията на България да има разпределителен център, където да се смесват газови доставки с различен произход, доставяни по различен начин и има една цена, която да е меродавна за региона. За да се случи това е от особено значение обяваването на търга за газохранилището в Чирен, "защото смисълът на втечнения газ е, че когато го доставиш, трябва някъде да го съхраниш".

"България има газохранилище и то трябва да се разшири, за да има възможност, не само за съхранение на газ, но и по-голям капацитет за теглене на газ. Това ще осигурява на България влияние на пазара - да има резерви и за себе си, но и за целия регион". "Ролята на хранилището се вдига и трябва по-бързо да се задвижат процедурите за разширение на капацитета". "Въпросът е да си изиграем добре картите и да осигурим натовареност на мрежата, която имаме и която е с огромен капацитет". 

Сега САЩ има конкурентното предимство, защото продава най-евтиния газ и това е едно от направленията, по които може да се работи - да се обединят няколко страни от региона, от цяла Европа, за да се сключи дългосрочен договор за доставка на американски газ и цената ни да не е свързана с европейския газ, който е скъп, а с американската цена. Но това се случва само при големи обеми и дългосрочни договори, каза експертът.

Целият енергиен пазар се пренарежда пред очите ни и това, което десетилетия не се е случвало, сега за няколко месеца се случва - с терминалите и инфраструктурата, допълни Георги Ангелов. 

По мнението му газът губи своят статут на преходно гориво на изпълнение на нисковъглеродните амбиции на ЕС. Преди тенденцията беше да се затварят въглищни централи и да се заменят с газови, първо, защото отделят по-малко емисии и второ защото газът винаги е бил евтин. Най-евтиното гориво. Но това вече не е така. Всъщност цялата тенденция да затворим въглищните централи и да използваме газа за преходно гориво вече губи смисъла си. 

"По-добре да използваме въглищните централи още пет-десет години и през това време да си изграждаме алтернативни източници на енергия, зелена енергия, ядрена енергия. За десет години може да се изгради ядрена централа, могат да се изградят мощности за съхранение на енергия". "При тези цени всяка друга енергия е по-евтина. Има силно изразена тенденция сред бизнеса да си построяват собствени соларни паркове, за да си покрива част от потреблението".

Относно помощите за бизнеса на фона на скока на енергоносителите Ангелов бе категоричен, че е "абсолютно неправилно целият ток на България да отива на пазара ден напред", защото това означава липса на предвидимост за бизнеса. Според него решението е да се направи "сегмент на борсата, в който голяма част от енергията да се купува с дългосрочни договори - две годишни, три годишни", както е например в Германия. "Това ще е добре и за енергийния бизнес".

При настоящите приходи за енергийните компании, смята гостът, свръхпечалбите ще изчистят балансите и междуфирмената задлъжнялост. 

"Въпросът е да се гледа дългосрочно. Например сега е моментът АЕЦ Козлодуй да започне да си строи седмия блок, защото сега, само да поиска и 20 банки ще му предложат пари, облигационният пазар, капиталовият пазар. Сега е моментът. Трябва да се използва тази добра ситуация. Достатъчно е да се заделя малка част от тези приходи, за да се инвестира и след 5-6 години ще има нов блок, който ще може да замени някои от по-мръсните, по-скъпите централи". 

И бизнесът трябва да гледа вече на енергията като на нещо, което не е толкова евтино, предупреди Ангелов. "Трябва и той да инвестира в собствени енергийни източници. Особено за пиковата енергия. Знаете, че България е с най-скъп ток през деня, а през деня има и слънце. Тоест, ако се инвестира, може да се покрие най-скъпият ток със слънчева енергия. Трябва да имаме и вятърна енергия, защото тя пък е повече нощем. Това е баланс, но до тогава ни е нужно и съхранение, и ПАВЕЦ „Чаира“ трябва да се ремонтира, независимо кой го е развалил". 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате  тук.