Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Българска компания и IBM подготвят съвместна космическа мисия

Райчо Райчев, основател на EnduroSat, “Бизнес старт”, 06.09.2021 г.

12:02 | 6 септември 2021
Обновен: 10:44 | 10 септември 2021
Автор: Михаил Митев

 

Българският производител на космически системи EnduroSat ще си партнира с IBM за изстрелване на сателит в орбита. Европейската инвестиционна банка ще подкрепи EnduroSat с венчър финансиране до 10 млн. евро. Tова сподели Райчо Райчев, основател на EnduroSat в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

По думите на госта, партньорството им с IBМ е значима крачка към осъществаването на идеята им за споделен Космос. Идеята е за по-демократизиран процес за генериране и комерсиализация на космически данни, но това няма как да се развие без сериозен инвеститорски гръб от страна на ЕИБ. Затова и двете партньорства имат важна роля.

Преди дни главният технологичен директор на IBМ в областта на SpaceTech Наим Атлаф съобщи, че през декември т.г. ще излети първата им мисия Endurance, в партньорство с EnduroSat. Проектът стартира чрез идея от българския офис на IBM, която после прерасна към тяхната централа в САЩ. Идеята е да успеем да изстреляме и оперираме в орбита техния edge computing, обясни гостът.

Основната цел на мисията е да демонстрира възможностите за ускорена обработка на данни на борда на сателита, след като бъде изстрелян. По думите на госта над 65% от всички сателитни данни за наблюдение на Земята от Космоса, които се изпращат към Земята са неизползваеми, но това се разбира чак след като бъдат свалени. 

“Идеята е много проста, да дадем достъп на много програмисти до достатъчно мощен борден компютър на наносателита, който би могъл да обработва данните директно, когато се генерират от източника. Това е бъдещето според нас.”

Всеки наносателит или малък сателит с тегло до около 100 кг би могъл да обработва даниите директно на борда си. Това отваря много нови възможности в области като прецизно земеделие, транспортна индустрия и логистика, наблюдение на Земята от Космоса за борба а природни бедствия и др. 

Гостът споделя, че до този момент подобна комерсиална услуга не съществува и че екипът му е развълнуван, че ще могат да осигурят достъп на инженери да програмират и тестват различни приложения директно на борда на наносателита. 

Изстрелването ще бъде със SpaceX в края на тази или началото на следващата година. 

IBM е 6-тият клиент на Споделената Сателитна Услуга на EnduroSat. 

“Уникалното на нашата сателитна технология, е че позволва да се вкарат в един сателит няколко абсолютно различни полезни товара. Така счупваме модела на единична мисия с единичен товар и го превръщаме в единичен сателит с множество мисии.”

По думите на госта, в последните три години индустрията е претърпяла значителна промяна. За последната година общите инвестиции за стартъпи и за космическо технологично развитие са над 7,6 млрд. долара. Основните пари отиват само в 125 компании. Като огромна част от тях, над 70%, са американски. Едва 9 от всички нови компании привличат цели 80% от общо направените инвестиции. (Bryce Start-up Space Report 2021)

Друг тренд, който се наблюдава е консолидацията в космическия сектор. Тъй като инвеститорите започват да скъсяват очаквания си хоризонт за възвращаемост, космическите стартъпи за принудени все по-често да обединяват усилия, с цел да излязат по-бързо на пазара с приложение или услуга. В много от случаите, заради голямото ниво на сложност при създаването на космически услуги, са необходими много дълги срокове и значителни инвестиции. Това прави сливанията нов интересен модел за развитие в сектора. 

Друг подход, по думите на госта, са публичните инвестиционни дружества (SPACs), които се сливат с космически компании и така им помагат да наберат изключително бързо пари от публичния пазар, без да трябва да минават през всичките трудни процедури на стандартното първично публично предлагане. Чрез този модел са набрани над 5.1 млрд. долара при комбинирана оценка от над 27.1 млрд. долара.

 

Повече за предизвикателствата за създаване космически инвестиционни проекти може да гледате във видеото

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.