Финансов успех и за Uber, въпреки ковид

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 05.08.2021г.

11:50 | 5 август 2021
Обновен: 12:20 | 5 август 2021
Автор: Михаил Митев

Само ден след като стана ясно, че вторият по големина американски посредник на пазара за споделени пътувания Lyft Inc. успя да удвои приходите си през второто тримесечие, същото обяви и по-големият конкурент Uber Technologies Inc.Това заяви Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Uber удвои приходите си до 3,9 млрд. долара през второто тримесечие в сравнение със същия период на миналата година. По отношение на печалбата обаче компанията не успя да отговори на очакванията на инвеститорите, като публикува нетна печалба от 1,1 милиарда долара за тримесечието, воден от положителния балансов ефект от дяловете в китайския конкурент Didi и компанията за автономни автомобили Aurora. Коригираната загуба преди лихви, данъци и амортизация е малко над половин милиард долара - по-слаба от очакваното."

По думи на госта, сумата е по-висока от предходното тримесечие, но по-ниска спрямо година по-рано. Анализаторите са очаквали загуба от 325 млн. долара. Акциите на Uber загубиха повече от 4% в следборсовата сесия.

"Uber заяви, че през третото тримесечие загубата ще бъде под 100 млн. долара и че брутните резервации ще бъдат в диапазона между 22 млрд. и 24 млрд. долара."

Прогнозата е приблизително в съответствие с очакванията на анализаторите. Компанията обаче предупреждава, че по-широко разпространение на делта варианта може да промени резултатите.

Друга тема на разговора бяха новостите около популярното видео приложение TikTok, собственост на базираната в Китай ByteDance Ltd., което тества услуга за изчезващи съобщения като част от усилията си да насърчи повече потребители да споделят съдържание на платформата.

Изображения на новия продукт се появиха в Twitter в сряда, споделени от Мат Навара, британски консултант по социалните мрежи. Говорителка на TikTok потвърди пред Bloomberg, че компанията изпълнява пилотен проект за такъв продукт на няколко пазара.

Целия разговор вижте във видеото. 

Още новини от света на технологиите четете на investor.bg.