Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

България има много да наваксва в изпълнението на Зелената сделка

Петър Витанов, евродепутат от групата на Прогресивния алианс на социалисти, "Бизнес стар", 16.07.2021

14:20 | 16 юли 2021
Обновен: 14:24 | 16 юли 2021
Автор: Георги Карамфилов

Европейската комисия (ЕК) представи своите идеи за изпълнението на Зелената сделка. Те са пакет от програми, който има за цел да бъде инструмента за изпълнение на политиките на сделката. Целта, която Европейската комисия си постави е до 2030 г. нетните въглеродни емисии да спаднат с 55%. Проблемът обаче е, че България изключително много изостава с изпълнението на зелените политики. Това заяви Петър Витанов, евродепутат от групата на Прогресивния алианс на социалисти и демократи, в предаването “Бизнес старт” с водеща Живка Попатанасова. 

Според Витанов, през последните 13 години управляващите в България така и не изготвиха план за ТЕЦ в страната и ангажираните във въгледобивната индустрия. Това е проблем, защото една от целите на Зелената сделка е затваряне на топлоелектрическите централи навсякъде в Европа и преминаване към по-чист вид електроенергия. 

“От 2019 г. насам възобновяемите енергийни източници имат по-голям дял от произведената електроенергията отколкото изкоаемите.”

Но очевидно това не важи за страните от Източна Европа. Друга критика, която Петър Витанов има, беше насочена към победителя от парламентарните избори на 11 юли - ПП “Има такъв народ”. Според изявлението, което Слави Трифонов направи, обявявайки проектокабинета си на 12 юли, зелените политики изобщо не влизат в приоритетите на партията. А те са задължителни. Според Витанов, България още през 2019 година е трябвало да поиска дерогация на ТЕЦ, защото те няма как да работят на пазарен принцип. 

"Цената на въглеродните емисии е толкова висока, че в момента е над 60 евро на тон, което прави един киловатчас изключително скъп. "

Решението, което Петър Витанов вижда, е България да се насочи към заместващи мощности - атомната енергия и водородът са примери за по-чист вид източник на енергия, а завършването на интерконектора с Гърция е действие, което със сигурност би имало позитивен резултат. 

По темата за ваксинационните сертификати Витанов сподели, че според него те биха имали стимулиращ ефект за туризма, който съставлява 10% от БВП.  “Хората искат да пътуват да пътуват, искат да ходят в Гърция и ваксинирането им излиза много по-евтино от постоянното плащане на PCR тесотве.” Петър Витанов изрази притеснения за Делта варианта на COVID-19, като спомена и че очаква нова вълна на пандемията през есента. Според него, в Западна Европа ударът няма да се усети толкова силно, защото повече западни държави са ваксинирали около 60% от населението си, докато в България ваксинираните са едва 17%. Витанов е категоричен, че от ваксинация има нужда, защото тя ще доведе до положителни икономически и здравни ефекти за страната. 

“След коронакризата ЕС трябва да има общи здравни политики, трябва да има синхронизирано лечение на тежки заболявания.”

Това коментира Петър Витанов относно идеята на Европейския съюз за Онлайн център за проучване на добри практики в лечението на раковите заболявания. 

“Всяка държава преценява сама какво лечение да даде на своите граждани, но този център дава информация за позитивни тенденции в лечението,”

Според евродепутата, в България наистина липсва културата за профилактични прегледи, които играят огромна роля в навременното диагностициране на заболяването.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук.