Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Публичността по обществените поръчки свършва при възлагането им

Мила Каменова, управляващ партньор в „ЗОП ПРО", „Бизнес старт“, 01.07.2021 г.

13:30 | 1 юли 2021
Обновен: 13:33 | 1 юли 2021
Автор: Даниел Николов

Има големи злоупотреби с възлагането на обществените поръчки в България, свързани с липсата на публичност при тяхното изпълнение. Единственият начин да се упражнява по-голям контрол върху тези практики е бизнесът да не се страхува да иска разяснения по процедурите. Това заяви Мила Каменова, управляващ партньор в специализираната в сферата консултантска фирма "ЗОП ПРО", в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Инхаус поръчките трябва да са възлагат на държавно дружество или фирма, които могат да ги извършат сами. Никъде в закона не се предвиждат подизпълнители. Не четем европейските директиви правилно и ги побългаряваме“, каза Каменова и добави, че трябват ясни и нееднозначни правила в законовата разпоредба.

Най-големите проблеми в действащите процедури са при техническите изисквания по поръчките, определянето на прогнозна стойност, работата на комисията по възлагането, публичността на всички документи по поръчките, каза експертът.

„Публичността в България свършва единствено и само при сключването на договора – какво се случва при изпълнението, където има злоупотреби не е ясно, тъй като тези документи не са публични. Нито един гражданин или организация не може да види как върви договора по изпълнение – вижда се само документ за сключен договор и документ за изпълнена поръчка“, каза Каменова.

Експертът даде за пример как възложител може да спира строителство без публично да обяснява причините за действията си. Една процедура може да е перфектна, но при изпълнението могат да започнат корупционни практики, добави тя.

Проблематични са и случаите на избор на изпълнител при отказването на първия класиран по време на конкурса. „Възложителят отново без мотиви преценява дали да сключи или не договор с втория. Там сме забелязвали корупционни практики, когато фирмите играят заедно.“

Бизнесът се страхува да пита за обществените поръчки, въпреки че това е негово законно право и не би трябвало да се опасява от последствия. „Това е единственият начин, по който може да оказваме контрол върху ОП и средата да се подобри“, смята Каменова.

Има и недостатъчно познаване на изискванията за ОП. „Бизнесът остава с впечатление, че всичко е корупция, но при някои възложители има доста нисък административен капацитет, което води до пропуски и нарушения. Няма хора, които истински експертно да се занимават с тази сфера.“

Повече за добрите и лоши практики при обществените поръчки и предложенията на "ЗОП ПРО" може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.