Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Глобалният данък може да навреди на българската икономика

Адриан Николов, икономист в Института за пазарна икономика, "Бизнес старт", 21.06.2021

12:00 | 21 юни 2021
Автор: Александра Попова

Твърдата ставка на плоския данък е една от най-големите макроикономически котви, която демонстрира някакво ниво на политическа стабилност. Аз съм скептичен, че толкова бързо ще се стигне до уеднаквяване на корпоративния данък на световно ниво.Това по-скоро ми изглежда като политически твърдения на страните от Г-7, че искат да се преследват данъчни убежища. Това заяви Адриан Николов, икономист в Института за пазарна икономика, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"По отношение на плоския данък в България по-големият риск идва отвътре. По време на последните избори някои политически партии излязоха с предложение за въвеждане на облагаеми минимуми или премахване на плоския данък. Колкото е по-просто е данъчната система, толкова по-добре работи. Настоящият вариант на плоския данък е един от най-простите, но съществува и аргументът, че това не е най-справедливата система".

Българската икономика се нарежда на 53-то място по конкурентоспособност сред 64 страни, включени в изследване на Годишника за световната конкурентноспособност за 2021 г. на базирания в Швейцария "Институт за развитие на управлението". Страната ни отстъпва с 5 места в световната класация. 

Адриан Николов е на мнение, че в България няма толкова изоставане, а по-скоро забавяне спрямо другите държави относно конкурентоспособността.

"Ваксинирането е фактор, който е допринесъл за по-ниското ни класиране – темпът на ваксинация не е толкова висок, докато интересът към ваксините намалява. Ако не достигнем високо ниво на ваксинация, рискуваме при всяка следваща вълна да имаме нови затваряния".

Политическа нестабилност е друг фактор, който е включен в изследването.

"Докладът е писан преди няколко месеца. Намираме се в пик на политическа нестабилност. Изправени сме пред нови парламентарни избори, от които резултатът е неизвестен. Нямаме представа коя ще бъде първата политическа сила. Това се отразява негативно на  инвестиционна среда". 

Гостът коментира и резултатите в доклада, че се очаква спад в в заетостта и доходите на домакинствата. 

"Нито финансовата криза, нито настоящата криза с пандемията доведоха до особени спадове в доходите на домакинствата. Ако очакват спад на заетостта, то това би било логично. Не виждам кой би бил източникът на значителен спад на заетостта през следващите няколко години, тъй като видяхме колко бързо се възстанови заетостта след пиковите месеци по време на пандемията". 

Вероятно зеленият преход ще доведе до спад на заетостта, тъй като по оценки на синдикатите са заплашени около 10 000 работни места, което представлява системен риск, но на фона на целия български пазар това не може да се отрази на доходите на домакинствата, смята гостът. 

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.