Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Очаква се скоро да заработи клиничната пътека за пост-Covid рехабилитация

Д-р Татяна Ангелова, Български съюз по балнеология и спа туризъм, "Бизнес старт", 17.05.2021

11:30 | 17 май 2021
Обновен: 15:46 | 17 май 2021
Автор: Димитър Баларев

България има огромен проблем в превенцията и профилактиката на хронични заболявания. Тези две направления могат да бъдат изключително насочени към спа, балнеолечебния и климатолечебния туризъм. Нашата страна има невероятни климатични фактори, редица разнообразни минерални води и лечебни калонаходища. Нашите балнеолечебни и климатолечебни курорти трябва да бъдат превърнати в центрове за здраве. Това заяви д-р Татяна Ангелова, Българския съюз по балнеология и спа туризъм, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Благодарение на рекламата в балнео туризма в нашата страна през последните години се забелязваше огромен ръст в спа туризма, преди да избухне пандемията, която показа колко туризмът както в България, така и по света, е уязвим на външни фактори".

По думите на д-р Татяна Ангелова България има опит в управлението на базите, с които разполага.

"Преди 10 ноември в България беше много известно така нареченето санаториално лечение, като в него се включваха всичките нузологии. Днес тези бивши санаториуми работят в по-голямата си част по здравна каса, което означава ограничаване на част от нузологиите, защото клиничните пътеки не включват всички заболявания като например белодробните".

"Но тези рехабилитационни центрове имат възможност да работят по програмите на НОИ и да се включат другите заболявания", коментира гостът.

"При балнеолечебните курорти не можем да не изтъкнем ролята на балнео и спа туризма в хотелите. Те предлагат в амболаторни условия различни услуги в областта на балнеолечението и физиотерапията, като създават и допълнителни места".

От разговора стана ясно, че в областта на Covid рехабилитацията, която в момента прохожда в България, всеки момент ще бъде пусната клинична пътека за пост-Covid синдром в хотелските комплекси, които имат изградени такива програми.

"Гостите на тези хотели, които са по-леко засегнати, могат да постъпят по тази пътека, като ще имат възможността да ползват всички възможности като хранене и движение, физиотерапия и балнеотерапия при възстановяването".

Д-р Татяна Ангелова посочи, че клиничната пътека ще включва всички възможности, които до момента дава физикалната рехабилитационна медицина.

"Основната тема, която коментирахме като лекари при изготвянето на пътеката, беше разновидността на заболяванието; много различни органи, които биват засегнати и съответно вниманието от страна на лекарите в техните препоръки за лечение".

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.