Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Следващото правителство би могло да направи голяма реформа на Националния план за възстановяване

Тодор Галев, старши анализатор в Икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията, Бизнес старт, 12.04.2021

11:47 | 12 април 2021
Обновен: 11:47 | 12 април 2021
Автор: Николета Рилска

Със сигурност няма да имаме правителство до 30 април, но това е просто една административна дата за изпращане на Плана за възстановяване и устойчивост към Европейската комисия. Страната ни след това ще има право да предлага нови проекти до 2023 г. Това заяви Тодор Галев, старши анализатор в Икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията, в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

“Следващото правителство ще има достатъчно възможности за ревизия на досега изпратените проекти и голяма реформа на цялостния план, ако пожелае това и има достатъчно професионален капацитет да го направи”, посочи Галев.

Според него основните липси на настоящия план са по отношение на иновативните проекти и мерките, които да са насочени към справяне с последиците от пандемията.

“Липсва като цяло амбиция на плана”.

По думите на госта има опасност от забавяне на средствата, но “не трябва да забравяме, че по-важни от самия план са проектите”.  

“Много по-важни са отделните проекти в момента, отколкото планът. ЕК ще прояви разбиране поради изборите у нас, закъснение няма да е ключово”.

Галев изрази мнение, че в случай на служебно правителство у нас планът трябва да бъде “моментално внесен” в ЕК.

“Служебно правителство не би могло да внесе кой знае какви промени. Най-добрият ход би бил да се внесе планът такъв какъвто е, с цел да се избегне забавянето”.

Експертът изтъкна, че е необходимо да се обърне повече внимание на заложените цели по отношение на децентрализацията и производството на енергия у нас, не само на енергийната ефективност, тъй като “не виждаме много в тази насока”.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук.