Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Конституцията на България не е разменна монета - ВНС не е нито необходимо, нито желано

Д-р Симона Велева, доктор по "Конституционно право", "Бизнес старт", 08.04.2021

11:32 | 8 април 2021
Обновен: 11:32 | 8 април 2021
Автор: Димитър Баларев

Конституцията на Република България не е разменна монета. Промените в нея трябва да са толкова премислени от страна на политическите сили и въз основа на толкова сериозен дебат, че те да могат да продължат във времето. Свикването на Велико Народно събрание (ВНС) нито е необходимо, нито е желано. Това заяви д-р Симона Велева, доктор по "Конституционно право", в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Конституцията не е периодична литература, която ние можем да изменяме, когато преценим, че нещо не е угодно и политическата ситуация го предполага. Основният закон така е създаден, че да предпазва от това, което бе предложено от премиера Борисов, а именно да се свика Велико Народно събрание".

По думите на д-р Симона Велева свикването на Велико Народно събрание е невъзможно поради две причини: няма излъчено правителство и сроковете по процедурата не го позволяват.

"За да се стартира процедурата по ВНС е необходимо първо Обикновено Народно събрание (ОНС), чиято основна задача е да излъчи правителство, след като президентът предостави мандат на дадена политическа сила. Тогава или по предложение на президента, или по предложение на половината от народните представители трябва да бъде внесен проект за изменение или допълнение на Конституцията, или изцяло нов Основен закон. След внасянето на проекта предстои период на дебати от 2 до 5 месеца, след който 3/4 от народните преставители трябва да подкрепят това предложение. Чак тогава се свиква ВНС, което има мандат само за този нов проект".

"Свикването на ВНС не би било в полза на обществото, особено във времена на икономическа и здравна криза", коментира юристът, добавяйки, че то не е способно да адресира належащите промени.

"Необходимо е ясно и установено правителство. Действащата Конституцията от 1991 г. отговаря изцяло на развитието на обществените отношения и европейските стандарти".

Гостът посочи за пример редица други основни закони, включително този на САЩ, който е променян само 26 пъти в рамките на 243-годишната му история, като за 20 век са били внесени над 20 хил. предложения за поправки.

"Конституцията създава устойчивата рамка на законодателството на държавата. Основният закон урежда както взаимоотношението между висшите държавни органи, така и основните права на човека. Дори и да преценим, че трябва да пипнем нещо много малко, като например взаимоотношенията с Висшия съдебен съвет, най-напред трябва да се прецени какъв е най-щадящият метод, който трябва да се използва, за да се постигне най-желания резултат по законен път".

"Ако това е невъзможно, едва тогава трябва да се пристъпи към някаква малка промяна в Конституцията, която да бъде изцяло козметична и отново да се постигне този ефект чрез ОНС. ВНС е процедура, която предполага и изисква цялостно преустановяване на сегашния действащ правен строй и създаването на изцяло нов, т.е. цялостна промяна на демократичните ценности и основата, върху която съществува държавата от 1991 г. насам", изтъкна гостът.

Докторът по "Конституционно право" уточни, че през следващата седмица президентът трябва да предостави мандат за сформиране на правителство на най-числената партия (ГЕРБ). Ако тя откаже, мандатът автоматично се връчва на втората по численост (Има такъв народ) и при повторен отказ - държавният глава го връчва по свое усмотрение. 

"Ако в рамките на 3 седмици не бъде сформиран нов кабинет, Народното събрание се разпуска и се насрочват нови избори, което би било далеч по-мек вариант, отколкото ВНС".

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук