Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Турция и Унгария влиазат в своеобразна война със социалните мрежи

Елена Кирилова, редактор в сайта Investor.bg, Бизнес старт, 19.01.2021

11:54 | 19 януари 2021
Автор: Радостина Ивчева

Турция и Унгария влиазат в своеобразна война със социалните мрежи. Това заяви Елена Кирилова, редактор в сайта Investor.bg, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

"Турската служба за информационни и комуникационни технологии наложи рекламна забрана на Twitter, Periscope и Pinterest съгласно новия закон за социалните мрежи. Това сочи решение, публикувано в турския държавен вестник, според което рекламните забрани влизат в сила от днес".

"Законът, който според критиците има за цел да заглуши недоволството, изисква социалните мрежи да назначат свои представители в Турция и позволява на властите в страната да премахват съдържание от платформи, вместо да блокират достъпа, както правеха преди", обясни Кирилова.

"Компаниите, които не следват новите изисквания, ще бъдат наказани с намаляване на широколентовата свързаност с до 90%, което означава, че по същество достъпът до тях ще е блокиран".

От своя страна, унгарският министър на правосъдието Джудит Варга заяви, че е възможно санкционирането на социални мрежи за това, което тя нарече „системни злоупотреби“ със свободата на словото, коментира гостът.

"Варга направи тези коментари само няколко дни, след като съюзникът Полша също сигнализира за потенциални действия срещу големи технологични компании, а министърът на правосъдието обяви, че фирми, които премахват публикации, които смятат за обидни, могат да бъдат глобявани".

Целия разговор вижте във видеото.

Повече новини от света на технологиите четете на Investor.bg