Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Върховенството на закона се превръща в ценност, чието нарушение подлежи вече на санкции

Димитър Марков, директор на правната програма на Центъра за изследване на демокрацията, Бизнес старт, 18.12.2020

12:34 | 18 декември 2020
Автор: Димитър Баларев

За България одобреният вчера регламент на Европейския парламент за механизма, обвързващ евросредствата с принципите на правовата държава, е ясен сигнал, че върховенството на закона се превръща в ценност, чието нарушение подлежи вече на санкции. Това коментира Димитър Марков, директор на правната програма на Центъра за изследване на демокрацията, в предаването "Бизнес старт", с водещ Живка Попатанасова

"До този момент имаше редица доклади и мониторингов механизъм, но един от основните недостатъци на този механизъм е именно липсата на санкционен инструмент. Сега това се промени и този инструмент ще бъде общовалиден за всички членки от 1 януари, като е важно да се отбележи, че националните правителства ще носят директната отговорност, а не крайният бенефециент на средствата."

"За държави като нашата, които са силно зависими от еврофондовете, прилагането на такъв механизъм, дори за кратък период от време, може да има много сериозни икономически отражения", коментира Димитър Марков.

Във връзка с борбата с корупцията у нас гостът посочи, че положителната инерция, набрана в периода след приемането на страната ни в блока, сега е в застой.

"Продължаваме да имаме сравнително високи нива на корупция, което разбира се беше отразено не в един или два доклада на ЕК. Механизмът за сътрудничество и проверка въпреки обещанията и декларациите от редица наши правителства така и не падна. Той може да бъде свален само ако европейските институции решат, че покриваме критериите  в това отношение"

По думите на Димитър Марков един от тези критерии е именно успешна борба с корупцията, като един основните проблеми продължава да бъде липсата на ефективни наказания по високите етажи на властта и големи корупционни практики в областта на обществените поръчки и еврофондовете.

Гостът изрази надежда, че този нов механизъм, бидейки общовалиден, ще се прилага и за големите и влиятелни държави в блока, по същия начин, по който би се прилагал за Полша, Унгария или България.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.