Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Затворените търговски центрове оставят около 60 хил. души без доходи преди празниците

Лилия Кръстева, управител за България на Ceres Management Services, Бизнес старт, 30.11.2020

10:34 | 30 ноември 2020
Обновен: 11:04 | 30 ноември 2020
Автор: Станислава Цветкова

Ситуацията за търговските центрове в страната е много тежка заради повторното затваряне в рамките на няколко месеца. Изненадата обаче беше, че бяха затворени само търговските центрове и то точно по време на намаленията по време на т.нар. черен уикенд. Тоест, целият удар ще бъде понесен само от търговските центрове. Това заяви Лилия Кръстева, управител за България на Ceres Management Services (компанията-мениджър на мол Park Center Sofia и Sofia Airport Center) в предаването „Бизнес Старт“ с водещ Христо Николов.

„Моловете освен място за срещи са и място за търговия и услуги. Към момента те остават празни по време на най-добрите седмици за търговия в края на годината. Като това не е така за останалите магазини, които този уикенд направиха рекордни продажби. В този смисъл ние силно се надяваме, че по някакъв начин ще бъдем компенсирани за това затваряне.“

Кръстева заяви съвсем отговорно, че моловете са били едни от най-безопасните места.

„Това твърдение беше казано и в Германия от Ангела Меркел, като страната не затвори търговските си центрове. Според германския канцлер те са безопасно място и при спазване на съответните мерки, които са предприети, те могат да останат да функционират и трябва да го направят.“

Кръстева коментара, че търговските обекти се управляват от професионален мениджмънт. А част от взетите мерки включват почистване на всеки час,  дезинфекция на всички подове и повърхности, както и недопускането на струпване на хора.

„РЗИ правеха проверки всеки ден и не е установено нарушение. В ежедневните протоколи от проверките е записано, че в търговските центрове се спазват повече от необходимите изисквани мерки“, добави гостът.

По думите на Кръстева зад магазините в търговските центрове в България стоят около 60 000 души, които работят там. И както собствениците на магазините понасят загуби, всички хора, които са свързани с продажбата на стоките в магазините в момента остават без работа и без доходи точно преди коледните празници, което прави ситуацията изключително тежка.

Целия разговор гледайте във видеото.

Видеа с всички гости на предаването „Бизнес старт“  гледайте тук.