Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Intel продава бизнеса си с NAND памет за 9 млрд. долара

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 20.10.2020

11:01 | 20 октомври 2020
Обновен: 11:35 | 20 октомври 2020
Автор: Ирина Илиева

Американският производител на чипове Intel продължава да консолидира портфолиото си от продукти и услуги, като се освобождава от ненужни активи. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg в предаването "Бизнес старт", с водещ Живка Попатанасова.

Компанията ще продаде своят бизнес с NAND флаш памет на корейския концерн SK Hynix, каза още Попов. Очаква се сделката да е на стойност 9 млрд. долара, а сумата да бъде преведена под формата на две плащания, допълни още той.

„Придобиването ще осигури контрол на SK Hynix върху подразделението за NAND флаш памет, включително производството на SSD дискове и прилежащата интелектуална собственост. „

Главният редактор на Investor.bg допълни още, че придобиването ще укрепи позициите на Hynix в бизнес, който е в подем, след като Covid-19 стимулира търсенето на чипове от различни индустрии - от производство на смартфони до центрове за данни.

Попов допълни, че корейската компания доминира в сектора заедно с Samsung Electronics и Micron Technology. Акциите на Hynix са се обезценили с около 1,8%, след като анализаторите изразиха опасения относно цената на най-голямото придобиване на компанията досега, каза още главният редактор на Investor.

Целия коментар вижте във видеото

Повече новини от света на технологиите може да прочете на investor.bg