Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Програма "Хоризонт Европа" 2021-2027 г. може да затвори иновационната пропаст между Западна и Източна Европа

Евгени Евгениев, първи секретар в сектор "Наука" в постоянното представителство на България в ЕС, Бизнес старт, 25.08.2020

10:41 | 25 август 2020
Обновен: 13:08 | 25 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Европейската комисия не прави много за затварянето на иновационна пропаст между Западна и Източна Eвропа. Тя, обаче, може да бъде преодоляна в следващия рамков период на програма "Хоризонт Европа" 2021-2027 г. Това мнение изрази Евгени Евгениев, първи секретар в сектор "Наука" в постоянното представителство на България в ЕС, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Гостът коментира, че разликата във финансирането и политиките за наука и иновации между София и регионалните областни центрове у нас датира от десетилетия и е огромна. "София съсредоточава над 70% от финансирането и около 75% от научния потенциал, за останалите региони остава малко", се обоснова той.

"Пловдив получава 10 пъти по-малко от средствата, с които бива финансирана столицата".

Според Евгениев проблемите в регионалните центрове по отношение на науката и иновациите са свързани с липсата на достатъчно международни партньорства.

Гостът изтъкна важността на научноизследователската и обазователната система за успеха на иновационната екосистема на местно ниво. Към тях той добави и ролята на финансирането от страна на местните власти.

"Варна, Пловдив, Русе и Бургас могат да направят свои научноизследователски центрове, а Ямбол и Сливен имат перспективи за развитие в областта на земеделието и ИКТ услугите".

Като иновационен лидер той посочи Финландия, която е успяла да диверсифицира отделни сектори на ИКТ индустрията и да се открои като лидер в сегмента с видеоигрите.

Гостът отбеляза значимостта на стратегията за интелигентна специализация, която трябва да има всеки регион, когато кандидатства по европейски програми.

По думите му многогодишната финансова рамка на "Хоризонт Европа" ще бъде 90 млрд. евро.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.