Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Мит ли е връщането руските туристи в България

Байко Байков от Асоциацията на българските туроператори в Бизнес старт, 15.04.2016

10:14 | 15 април 2016
Обновен: 10:15 | 15 април 2016
Камчия, плажът. 2015. Снимка: С.Грозева/BloombergTVBulgaria
Камчия, плажът. 2015. Снимка: С.Грозева/BloombergTVBulgaria

Асоциацията на българските туроператори е имала прогноза, че през тази година българите ще насочат своето внимание към средиземноморските страни на Европа и това вече се е доказало. Основните дестинации, към които българите се насочват са Гърция, а през тази година сериозен интерес има и към Испания и Италия. Това каза Байко Байков от Асоциацията на българските туроператори в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването Бизнес старт.

Сърбия, Македония и Румъния пък будят интерес у българите за пътувания за уикенда, като това са държавите, към които най-вече се насочват българите заради несигурната обстановка в Турция.

Дефицити на служители в туризма има в секторите хотелиерство и ресторантьорство и в посредническия сектор по отношение на кадри с по-високи компетенции. Проблемът не е в образователната система, а в това, че подготвените кадри лесно намират реализация навън, коментира Байко Байков.

Образователната ни система подготвя достатъчно кадри, като около 10 хил. студенти излизат от туристически специалности, но едва 20% от тях се реализират в туризма в България, докато останалите излизат в чужбина. Причината е ниското заплащане на кадрите, които се реализират в българския туризъм. За да се реши този проблем, трябва да се подобрят условията на труд, каза доц.д-р Стоян Маринов от Варненска туристическа камара във включване по телефона.

В някои сегменти и конкретни продукти в туристическия бранш България е конкурентна на международния пазар. Такъв пример е т.нар. парти туризъм, който прави страната ни привлекателна за скандинавските държави и Германия. Традиционния европейски турист обаче не избира България за своята почивка.

Мит е, че руските туристи ще се завърнат в България, като през тази година те ще бъдат не повече от 250-300 хил. души, което е много нисък резултат, каза Байков.

България е конкурентна, а конюнктурата е благоприятна, като се очаква и месеците в началото и в края на сезона да бъдат силни за сектора и да не са необходими намаления в цените и промоции, каза от своя страна доц.д-р Стоян Маринов.

Вижте видео с целия коментар: