Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Каква данъчна политика ще насърчи раждаемостта

Христина Христова, председател на Института за семейна политика и бивш социален министър, в Бизнес старт, 11.04.2016

09:23 | 11 април 2016
Автор: Севделина Илиева
Христина Христова, председател на Института за семейна политика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Христина Христова, председател на Института за семейна политика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Семейното подоходно облагане е много добър инструмент за правене на демографска политика. Ние предлагаме промяна, при която се работи само с облагаемата данъчна основа без да се пипа ставката на плоския данък. Идеята е да не се приспада абсолютна сума, както сега, а процент. За първо дете се приспадат 10%, за второ – 20% и за трето и всяко следващо – 5%. Това обяви Христина Христова, председател на Института за семейна политика и бивш социален министър, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

От института изчисляват, че ако бъде прието предложението, за едно дете при среден годишен доход от 10 000 лв., отстъпката ще бъде около 16 лв. на месец, а сега тя е 1,67 лв. Христова коментира и предложението обезщетението за втората година майчинство да бъде обвързано с минималната работна заплата, което не бе прието от парламента. 

Обезщетението няма общо с финансовите възможности на държавата, а с осигурителния принос на майката и бащата. Трябва да разбираме майчинството като пари на майката и бащата, които внасят 3,5% във фонда Общо заболяване и майчинство, като обезщетението трябва да заменя трудовия доход. То не бива да е по-ниско от МРЗ.

Христова заяви, че ако се дава сумата на МРЗ от 420 лв., годишният разход ще бъде 19 млн. лв. Тя бе категорична, че няма да се оправдаят опасенията на бизнеса, че по този начин майките ще бъдат стимулирани да останат вкъщи и това да навреди на трудовия пазар. По думите й държавата и работодателите трябва да работят в посока осигуряване на гъвкаво работно време и дистанционна работа за майките. 

Христова коментира и големия спад на раждаемостта през 2015 с 4000 души. 

Не очаквах такова драстично число. В момента и трите стълба на демографията – раждаемост, смъртност и миграция, действат негативно. Населението на България се стопява всяка година с 40 000 души. 

Вижте целия разговор тук: