Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Агенция по вписванията изпълнява електронно повечето си услуги

Габриела Козарева, изпълнителен директор на Агенцията по вписванията, Бизнес старт, 23.03.2020

10:19 | 23 март 2020
Обновен: 02:03 | 6 юни 2020
Габриела Козарева, изп. директор на Агенцията по вписванията. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Услугите, предоставяни от Търговския регистър, от регистър Булстат, от регистър РИОС, са достъпни изцяло онлайн. Единствено Имотният регистър предоставя част от услугите си на гише. Това каза Габриела Козарева, изпълнителен директор на Агенцията по вписванията, в предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

Козарева посочи, че спрямо настоящата ситуация, срокът за подаване на годишни финансови отчети се удължава от 30-ти юни до 30-ти септември, а този за т.нар. “нулеви декларации” се отлага от 31 март до 30-ти юни.  

Според нея мярката, предприета за ограничаване на услугите, предоставяни от нотариусите, е доста разумна, защото тя по естествен път ще намали притока на хора към службите по вписвания.

“Ползвателите на електронни услуги не би трябвало да срещнат затруднения”, смята Козарева, като допълни, че услугите на Агенцията са изпълнявани електронно и по-рано, сега само се променя начинът, по който се пускат заявленията за тях.

Експертът отбеляза, че за подаване на заявление в Търговския регистър е необходим електронен подпис, както и за проверка на документите, с които се удостоверяват вписаните обстоятелства - във втория случай може и със сертификат, издаван от Агенцията.

“Гражданите трябва да имат предвид, че такси от Агенция по вписванията се събират единствено и само след заявена услуга... Те винаги се плаща по банков път, сметките са посочени на страницата на Агенцията”, коментира Козарева по повод опитите за измама в настоящата ситуация.

Вижте целия разговор във видео материала.