Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Тагарев: Ислямистите в Белгия са планирали удар по ядрена централа

Бизнес старт 25.03.2016

10:45 | 25 март 2016
Автор: Александра Попова
Проф. Тодор Тагарев Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. Тодор Тагарев Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

"Невъзможно е в Шенгенската система, където на практика няма граници, проблемът на сигурността да се решава на национално ниво."

Това заяви бившият министър на отбраната и експерт по сигурността проф. Тодор Тагарев в „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria, където говори за подходящата европейска политика след атентатите в белгийската столица.

Преди да говорим за увеличаването на финансирането на службите трябва да се идентифицират проблемите в работата им, каза Тагарев, като даде за пример екстрадираният от Турция терорист, който по-късно е отишъл в Холандия, а белгийските служби не са знаели за това.

Не можем да се справим с тероризма ако обществото ни е уязвимо на този тип влияния, каза професорът като даде за пример разкритията за проповядване на радикален ислям в Пазарджик.

Има данни, че терористите в Белгия са подготвяли удар по ядрена централа, заяви Тагарев.

„Залавянето на заподозрения за атентатите в Париж най-вероятно е ускорил този процес.“

 

Най-вероятно ще се наложи, по подобие на САЩ, да жертваме малко свободи за повече правомощия в ръцете на службите за сигурност, каза Тагарев.

„Но при тях доверието в държавните институции е на много по-високо ниво и поради тази причина в ЕС тази идея би срещнала сериозна съпротива.“