Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

IBM се разделя с главния си изпълнителен директор

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 31.01.2020

10:03 | 31 януари 2020
Главният изпълнителен директор на International Business Machines Джини Ромети. Снимка: Jason Alden
Главният изпълнителен директор на International Business Machines Джини Ромети. Снимка: Jason Alden

Главният изпълнителен директор на International Business Machines Джини Ромети се оттегля след труден осемгодишен период на върха на емблематичната технологична компания, тъй като изпитваше затруднения да постигне растеж във време, в което други гиганти процъфтяват. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„62-годишната Ромети официално ще се оттегли на 6 април“, уточни Попов, като добави, че тя ще бъде заменена от Арвинд Кришна, който ръководи облачното и когнитивното софтуерно отделение на компанията.

Гостът отбеляза, че Джим Уайтхърст - главен изпълнителен директор на Red Hat, софтуерния гигант с отворен код, който IBM придоби за около 33 млрд. долара миналата година - е назначен за президент на компанията.

„Промяната на върха подчертава как IBM залага бъдещето си на процъфтяващото облачно изчислително поле, където изостава от конкуренти като Amazon и Microsoft“.

Попов припомни, че IBM изгради успеха си чрез предоставянето на технологии на други компании.

„Ветеранът обаче се адаптираше бавно, тъй като корпорациите се изместиха от съхраняване на данни на големи сървъри, които притежават, към заемане под наем на този изчислителен капацитет от доставчиците на услуги, така наречените облачни изчисления“, коментира редакторът.

Повече по темата гледайте във видеото.

Още новини от света на технологиите четете на Investor.bg.