Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Кризата в Перник може да послужи за насърчаването на реформи във ВиК сектора

Добромир Симидчиев, бивш зам.-регионален министър, Бизнес старт, 07.01.2020

11:51 | 7 януари 2020

Случващото се в Перник е криза и вероятно чакат тежки дни жителите на града, но това може да се използва за реализирането на промени във ВиК сектора. Хората, които са отговорни за ситуацията, трудно прокарват дори и при желание промени, защото средата е много консервативна. Това каза Добромир Симидчиев, бивш зам.-регионален министър, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Секторът е нереформиран не просто институционално, но и самата среда е закостеняла".

Според него промяната трябва да е водещ мотиватор в сектора. "Самата среда има нужда от разтърсване и промяна", отбеляза Симидчиев.

Той коментира, че след водната криза в София през 90-те са се случили много положителни неща, включително и законодателни промени.

„За ситуацията в Перник е необходимо да се направи много сериозен анализ защо е допусната кризата в града институционално. Замесените институции са много. Ние не сме успели да направим дизайн на отрасъла, така че да има някой, който да понесе сериозна отговорност за предоставянето на услугата“.

По думите му във ВиК сектора трябва да има съсредоточаване на отговорности.

„Необходимо е централизиране в звено, където да се взимат основни решения и да се носи отговорност. Централизацията обикновено е необходима, когато има да се наваксва".

Вижте целия разговор във видеото.