Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Образование и заетост - основните предизвикателствата пред бежанската общност у нас

Радостина Белчева, ескперт в Съвета на жените бежанки в България; Десислава Петкова, "Каритас София"; Бизнес старт, 08.11.2019

10:26 | 8 ноември 2019
Радостина Белчева, ескперт в Съвета на жените бежанки в България; Десислава Петкова, "Каритас София". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Радостина Белчева, ескперт в Съвета на жените бежанки в България; Десислава Петкова, "Каритас София". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Бежанците, мигрантите и търсещите закрила са разнородна група, която се опитва да се интегрира успешно у нас. Един от най-важните елементи за тази интеграция е намирането на работа. Владеенето на българския език е първата пречка, с която те се сблъскват, както и признаването на образованието на много от тях, а също така и новите индустрии, към които да се адаптират. Това мнение изрази Десислава Петкова, "Каритас София", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Жените бежанки носят със себе си културна специфика. Голяма част от семействата, с които работим, са многодетни. Предизвикателствата са в областта на образованието. Системата за записване в детските градини е неразбираема за много от представителите на бежанската общност. Важно е жените да излязат от схемата на "домакинята и майката" и да направят ежедневието си по-гъвкаво. Това, от своя страна, отбеляза Радостина Белчева, ескперт в Съвета на жените бежанки в България.

"Обикновено интерес към наемане на бежанци и мигранти имат сектори, изпитващи дефицит на работна ръка - производственият сектор, например, хотелиерският и туристическият бизнес - също, но, от друга страна, е важно да намерим възможност за реализация с оглед на уменията на хората".

Според Радостина Белчева част от жените бежанки се опитват да извършват надомна работа, често заемат позиции и в кол центрове. "Голяма част от квалификацията им изисква допълнително надграждане, тъй като е неприложима тук", уточни тя.

По повод сътрудничеството между държавните институции и неправителствените организации за интегриране на бежанците Белчева определи ролята на държавата и общините като водеща.

"Бюрата по труда предлагат професионални курсове", даде пример тя.