Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Проф. Ваньо Митев: Да се даде възможност на университетите сами да се обединят

Бизнес старт, 15.03.2016

09:12 | 15 март 2016
Автор: Севделина Илиева
Проф. Ваньо Митев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. Ваньо Митев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Трябва да се даде възможност на университетите сами да се обедният, като това да бъде финансирано от Министерство на финансите. Ако сливането започне да се прави от държавата, ще има отпор и то няма да се случи. Това каза Проф. Ваньо Митев, ректор на Медицинския университет и председател на Съвета на ректорите, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира реформата във висшето образование, като подчерта, че е имало приемственост между последните правителства за нея. Относно съкращаването на броя приети студенти, които ще се финансират от държавата, той заяви:

Бяхме поставени в условия, при които всеки ректор, за да привлича по-голямо финансиране, трябваше да открива нови и нови дисциплини, за да привлича нови и нови студенти.

Според проф. Митев решението е начинът на финансиране да бъде според качеството, а не според броя на студентите, като университетите трябва да наблегнат на специалностите, в които са силни. 

Той коментира и рейтинговата система, при която според него има голямо количество субективни критерии, които трябва да отпаднат. 

В нея се сравняват едни й същи направления в отделните университети и реализацията не трябва да има такава тежест, каквато има в момента.

"Включването на изследователските университети ще помогне най-добрите да бъдат отделени от масата и то по абсолютно обективни критерии.", заяви още Митев.

Повече може да видите във видеото: