Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Експерт: Опазването на личното пространство от технологичните гиганти е въпрос на избор

Любомир Тулев, експерт по киберсигурност в AMATAS, Бизнес старт, 15.07.2019

08:30 | 15 юли 2019
Любомир Тулев, експерт по киберсигурност в AMATAS. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Любомир Тулев, експерт по киберсигурност в AMATAS. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Въпреки откриването на Общия регламент за защита на личните данни (GDPR) хората все още се учудват, че големите технологични гиганти продължават да събират техните лични данни. Когато в 21-ви век не плащаш за даден продукт, ти самият ставаш продукт. Въпрос на избор е как да опазим личното си пространство. Това мнение изрази експертът по киберсигурност в AMATAS Любомир Тулев по темата за признанието на Google, че нейни подизпълнители са записвали и прослушвали разговори на хора, ползващи системата с изкуствен интелект Google Assistant без тяхното знание в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Целта е този изкуствен интелект да бъде обучаван от служителите на Google в случая, за да се предложи една по-добра услуга. Но реално ние осъзнаваме, че давайки достъп до нашите данни, ние даваме всичко, с което можем да бъдем ценни за тази компания".

В момента на настройване на устройството има опция потребителят да позволи или не Google Assistant да записва такива разговори с цел анализ и допълнително усъвършенстване, уточни Любомир Тулев. Когато не дадете разрешение обаче, Google Assistant не може да ви бъде толкова полезен, поясни още той.

"Още през 2017 г. има разкрития Google да е записвал такива разговори без знанието на потребителите. Не е изключено да се стигне  и до шантаж и изнудване. Неслучайно в САЩ подеха кампания за защита на личните данни. Щатът Ню Йорк разработва законопроект, който цели наистина защита на лични данни".

Дори има сведения за това, че Facebook на практика притежава аватара на всеки един свой потребител и всъщност работата с този аватар показва потребностите на потребителя, твърди Любомир Тулев.

"Facebook ще бъде глобена с 5 млрд. долара от регулаторните органи заради скандала с Cambridge Analytica. След този скандал много неща тръгнаха в положителна посока в САЩ. Facebook научи урока си относно изтичането на данни".