Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Апетитът на Apple към Tesla се появил преди 6 години

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 22.05.2019

10:08 | 22 май 2019
Обновен: 00:54 | 4 юни 2020
Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Американският технологичен концерн Apple предложил да купи пионера на пазара на електрически превозни средства Tesla на Илон Мъск преди шест години на цена от около 200 долара на акция. Това каза главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

Попов отбеляза, че информацията за плановете на Apple през 2013 г. става ясна от изказване на анализатора от Roth Capital Partners Крег Ъруин пред CNBC, като посочи, че предложената цена от американския технологичен гигант тогава всъщност е по-висока от настоящата, за която се търгуват книжата на Tesla.

"Акциите на Tesla поевтиняха с повече от 38% през 2019 г. до цена от 197,76 долара в началото на търговията във вторник. Акциите се сринаха с 46% от най-високите си нива през август, когато главният изпълнителен директор Илон Мъск заяви, че е получил „финансиране“, за да свали компанията от борсата при цена от 420 долара на акция".

Ъруин не е първият, който предполага, че Apple и Tesla са провеждали дискусии, коментира Попов.

"През 2014 г. San Francisco Chronicle съобщи, че Мъск се е срещнал с ръководителя на Apple по сливанията и придобиванията и най-вероятно с главния изпълнителен директор Тим Кук".

Ако двете компании се комбинират, това би било най-голямото придобиване на Apple досега и едно от най-големите в историята на технологичната индустрия, каза главният редактор.

"Текущата пазарна капитализация на Tesla е около 36 млрд. долара. Най-голямата сума, която Apple някога е плащала, е 3 млрд. долара за Beats Electronics през 2014 г.". 

Повече технологични новини четете на Investor.bg.