Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Казусът с Търговския регистър налага държавата да засили независимия одит

Д-р Мартин Захариев от фондация Право и Интернет и Ясен Танев, Safer.bg, експерт по киберсигурност, Бизнес старт, 17.08.2018.

09:06 | 17 август 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Казусът с Търговския регистър е един чудесен пример за това какво е значението на информацията в наши дни - тя е най-същественият ресурс. Затова и държавата трябва да излезе с план как ще реши казуса, възстановяването на регистъра в цялата му функционалност в най-кратък срок. Това каза адвокат Мартин Захариев от фондация „Право и Интернет“ в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

"Нашите активи са банкови записи, нашата самоличност, нашите медицински досиета – всичко това се пази под електронна форма. Ето защо е важно опазването на информацията. Държавата при създаването на Търговския регистър е взела мерки да опазва тези данни, но очевидно това при сегашното състояние на техниката вече не е достатъчно".

Една такава авария блокира целия бизнес в рамките на цялата държава, което е немислимо в 21 век, каза още юристът.

"Технологията на изграждане на Търговския регистър е стандарт не само за държавните организации, но и за малките и средните предприятия".

Коментарът е на Ясен Танев, Safer.bg, експерт по киберсигурност, в специално включване по телефона в предаването "Бизнес старт".

"Ако е спазено проектирането на системата, което се задава с обществена поръчка, такъв инцидент не трябва да се случва. Трябва да се направи един доклад след отстраняването му и да се анализира времето за възстановяване - каква е причината то да отнеме толкова дълго време".

Това каза още Танев и допълни, че системата се състои от масивите от дискове, върху които е разпределена информацията. Има повече от един сървър, който предоставя данните на крайните клиенти.

"Има международни стандарти, по които оперира държавната администрация, и не е нужно всяка държава да разработва свои правила за резервно копие на данни", каза още експертът.

Според него държавата осъзнава какво трябва да се прави – да се извършват външни и вътрешни независими одити, стрес тестове и добронамерени хакерски атаки, които да предотвратят подобни инциденти.

Още по темата - гледайте видеото.