Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Финансирането на модернизацията на системата за спешна медицинска помощ e недостатъчно

Д-р Десислава Кателиева, Асоциация на работещите в спешната медицинска помощ; Д-р Спас Спасков, бивш изпълнителен директор на Пирогов, Бизнес старт, 15.08.2018

10:02 | 15 август 2018
 Д-р Спас Спасков, бивш изпълнителен директор на Пирогов, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р Спас Спасков, бивш изпълнителен директор на Пирогов, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Проектът за модернизация на системата за спешна медицинска помощ е на стойност около 160 млн. лв. С тази сума трябва да бъдат закупени нови линейки, както и да бъде обновено оборудването на филиали на спешна помощ и спешни отделения в страната. Ще бъде доста трудно с това финансиране да се постигнат изискванията на Стандарта по спешна медицина. Това каза Д-р Десислава Кателиева, Асоциация на работещите в спешната медицинска помощ, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Според д-р Кателиева именно финансовото ограничение е причината към момента да няма компания, която да е подала оферта за доставка на линейки с висока проходимост.

Д-р Спас Спасков, бивш изпълнителен директор на Пирогов, посочи, че вероятно проблемите, довели до недостатъчното финансиране са породени от разликата между очакванията на Министерство на здравеопазването и цените на оборудването. Той изрази мнение, че забавянето на дейността, последвало от тези разминавания, ще бъде преустановено възможно най-скоро и ще се премине към действия за осъществяването на проекта.

Д-р Спасков коментира дефицита на кадри в здравеопазването, като посочи, че той най-вероятно ще продължава да расте.

„В медицинските заведения има специалисти, чието заплащане на труда е до известна степен неясно. Това води до оттегляне на лекари от тази дейност“.

Според госта има много болнични заведения, които имат малък брой пациенти в малките градове, което затруднява финансирането и съществуването на болнични заведения.

„Намаленият обем на дейността в болничните заведения е проблем на много места в страната. Има например гинекологични отделения, които се поддържат и в рамките на месеци няма извършени раждания в тях. Безспорно трябва да има грижа към здравния сектор и неговите заведения, но и да има ефект от цялата тази дейност“.

Според експерта разлика между частните и държавни болници в страната няма, освен подчиняването до голяма степен на икономически фактори на частните болници. Това изисква допълнително финансиране на държавните, добави той.

„Важен е обемът дейност все пак. Трябва той да е наличен, независимо дали болницата е частна, или държавна. Липсата на дейност води до липса на приходи, което затваря някои болници. За да може една болница да просъществува финансово, то тя трябва не само да изпълнява дейност, търси се и количеството работа, което реално извършва“.

Вижте целия разговор във видеото.