Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

В България се предлага основно нелегално внесен тютюн за наргиле

Вили Казасян, предприемач, търговски представител на ирански завод за тютюн за Европа, Димитър Петров, собственик на верига заведения, предлагащи наргиле, Бизнес старт, 09.08.2018

10:38 | 9 август 2018
Вили Казасян, предприемач, търговски представител на ирански завод за тютюн за Европа, Димитър Петров, собственик на верига заведения, предлагащи наргиле, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Вили Казасян, предприемач, търговски представител на ирански завод за тютюн за Европа, Димитър Петров, собственик на верига заведения, предлагащи наргиле, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В България по официални данни има само 4 големи вносители на тютюн за наргиле. Той обаче се предлага в по-голямата част от българските заведения. Тютюнът често е контрабанден и качественият продукт не стига до крайния потребител. Страната има нужда от засилване на регулацията при вноса на акцизни стоки. Това каза Димитър Петров, собственик на верига заведения, предлагащи наргиле, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Според госта преди приемането на промените в Закона за здравето, публикувани за обществено обсъждане, които забраняват наргилетата в закрити обществени помещения, трябва да се установи вредата от пушене на наргиле и да се регулира пазара.

Вили Казасян, предприемач, търговски представител на ирански завод за тютюн за Европа, посочи, че институциите се опитват да осъществят регулация, но мерките не са подходящи.

„Трябва да има точен регламент, с който да се засили контролът. Има необходимост от засилване на митническия контрол при вноса на акцизни стоки“.

Според гостите забрана за пушене на наргиле дори в обособените за това зони в заведенията към момента ще окаже най-сериозно влияние върху собствениците на ресторанти и барове.

„Задушават се малкия и среден бизнес, които са двигателите на цялата икономика. Забраната ще се окаже пагубна за тях“.

Вижте целия разговор във видеото.