Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Йорданов: Образованието трябва да се развива като бизнес

Бизнес старт, 08.02.2016

08:18 | 8 февруари 2016
Автор: Севделина Илиева
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През последните 10-15 години страната разходва с 1 пр.п. по-малко за образование в сравнение със страните от ЕС. Разходите й системно са под 4% от БВП, докато в ЕС те надхвърлят 5%.Това заяви Илко Йорданов от „Отворено общество“ в ефира на “Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria относно реформата в образованието.

По думите му, за да настигне средноевропейския резултат, разходите като процент от БВП трябва за известно време да превишават средните за Европа.Според него трябва да се правят инвестиции за привличане на млади и добре подготвени преподаватели, за продължаващото развитие и квалификация на учителите. Той допълни още, че българските училища имат нужда от повече капиталови разходи и на образованието трябва да се гледа като на бизнес.

Според Йорданов е важно да се предостави по-голяма свобода на учителите и те да участват в създаването на учебните планове. Той подчерта още, че ключов проблем у нас е липсата на добра общообразователна подготовка.

"Твърде рано стигаме в ситуацията, в която учениците се профилират и това остава за сметка на тяхната общообразователната подготовка.", коментира той.