Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Европа търси начин да запази търговски отношения с Иран

Христо Петров, журналист, Бизнес старт, 05.06.2018

08:42 | 5 юни 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Посещението на израелския премиер Бенямин Нетаняху в Берлин и целият му сценарий имат своята предистория и основна роля в нея има американския президент Тръмп. Той направи първата крачка с признаването на Йерусалим като столица на израелската държава и излизането на САЩ от ядреното споразумение с Иран. Немалка роля оказва и политическата подкрепа на САЩ към политиката на израелския премиер. Това каза Христо Петров, журналист, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Следвайки политиката на Нетаняху ние трябва да сме наясно, че той е безкрайно искрен в своите желания. Наблюдаваме ясен стремеж да бъде осигурена сигурността на израелската държава.

Петров посочи още, че политиката на САЩ и подкрепата ѝ към политиката Нетаняху се комбинират с военните действия на Израел към своите съседи и ситуацията в района – в Сирия и ивицата Газа.

По темата за Европа той коментира, че европейските страни не биха имали полза от оттегляне от ядреното споразумение с Иран. Според него европейските интереси в Иран вече се развиват и в момента се търсят пътища за запазване на търговските връзки в страната в резултат на наложеното ембарго.

Европейските страни нямат икономическа полза от излизане от споразумението с Иран. Тези 3 години от реализирането на споразумението бяха много активно използвани от политическите и бизнес средите на подписалите споразумението държави. В резултат -  отвори се една сериозна перспектива за европейски компании, които бяха ограничени от присъствие на иранския пазар след наложеното преди това ембарго. Европейските  компании имаха много силни позиции там и много бързо ги възстановиха.

Вижте целия разговор по темата във видео материала.