Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

България трябва да участва в диалога за промените в еврозоната

Илия Лингорски, главен икономист на ББР, Бизнес старт 02.05.2018

09:25 | 2 май 2018
Илия Лингорски, главен икономист на ББР. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Илия Лингорски, главен икономист на ББР. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Системните проблеми и дисбаланси на архитектурата на еврозоната, известни от момента от създаването ѝ, бяха много силно проявени през последните години на криза. И именно сега е моментът, в който тази еврозона ще се промени. Това мнение изказа Илия Лингорски, главен икономист на Българската банка за развитие, в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Ние трябва да участваме поне в диалога за решенията и начина, по който тя ще се променя“.

Лингорски коментира, че когато целият дискурс бъде насочен към спекулации като „ако утре въведем еврото, какво ще стане“, тогава ние пропускаме изключително ценното време в момента, което е за дискусия с какъв пакет от реформи, с какви ангажименти да преговаряме позицията си за присъединяване на българския лев към валутен механизъм ERM II.

Икономистът даде пример с Дания, която е член повече от 15 години на ERM II, и дори няма да въвежда никога еврото, защото с референдум това е било отхвърлено.

Според него терминът „чакалня на еврозоната“ е неверен.

„Аз предпочитам да го наричам „подготвителния клас“. ERM II е механизъм на много интензивна подготовка. Той не е за чакане, нито е преддверие, в което просто така те посрещат с шампанско и после влизаш в балната зала. Този механизъм наистина гарантира и запечатва много амбициозна пътна карта от реформи, които ще трябва да преговаряме с институциите в Брюксел и Франкфурт както по отношение на банковия съюз, така и по отношение на макроикономическите ни дисбаланси, развитието на икономиката през следващите години, за да може тя да стигне едно задоволително ниво на кохерентност, на съзвучие с останалите в еврозоната“.

Лингорски смята, че е много позитивно посланието, което Пиер Московиси отправи, защото е различно от това, което самият той отправи едва година по-рано.