Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Добрите трудови практики, научени от децата, се запазват и след като те пораснат

Ивета Стоянова, образователен център Brainland, в "Бизнес старт" 17.06.2024 г.

11:50 | 17 юни 2024
Автор: Георги Месробович

Създадените от ранна детска възраст трудови навици и любов към свършването на задачи, остават у децата и след като пораснат и влязат на пазара на труда. Добрите практики и важните уроци могат да бъдат научавани и чрез игра. Много е важно на децата да им бъде обяснено защо е важно да се свърши дадена задача и защо е полезно за тях, това коментира Ивета Стоянова, образователен център Brainland, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова. 

Трудовите навици се създават в ранна детска възраст в дома, като трудната задача е децата да бъдат научени, че могат да намерят занимание и работа, която може да им е приятна, и когато вършат определени домашни задачи те не би трябвало да очакват облага, каза Стоянова. Трябва да бъде обяснено на децата защо дадена задача трябва да бъде свършена и как това е полезно за тях.

Ученето на полезни навици може да се случва чрез игра и даване на пространство на децата. Гостът обясни, че давайки на децата определено време, в което те да свършат задача е полезен метод. Също така е много важно уроците да бъдат пречупвани през личните интереси на децата.

Ако възрастните налагат дадени задължения на децата, то така се изгражда негативна връзка към тези активности, което отблъсква децата от тях. Гостът обясни, че чрез правене на връзка между даден интерес на детето и обвързване на задължението с него, така те получават стимул и мотивация.

Гостът каза, че трудовите навици се създават в ранна възраст и като децата пораснат те ще прилагат тези умения и навици на работните си места. Давайки позитивна обратна връзка на детето, след като е свършило дадена задача, се създават положителни емоции към задачите.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.