Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Българска компания изобрети боен дрон камикадзе, почти невидим за радарите

Инж. Петър Георгиев, председател на СД и изп. директор на "Самел-90", "Бизнес старт", 07.06.2024 г.

12:14 | 7 юни 2024
Обновен: 18:54 | 7 юни 2024
Автор: Даниел Николов

Фирмите от българската отбранителна индустрия работят на пълни обороти и реализират продажбите си в чужбина на фона на почти никакъв интерес или подкрепа от държавата. Това коментира инж. Петър Георгиев, председател на СД и изп. директор на "Самел-90", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"За миналата година нашата отбранителна индустрия е произвела и продала продукция за над 2 млрд. евро, а от 30 години Министерството на отбраната е купило от нашето сдружение "Българска отбранителна индустрия" стоки за не повече от 100 млн. лв... В цял свят нашият бизнес се управлява от държавата, при нас всеки сам се бори да оцелее. Всеки сам инвестира в развойна дейност и нови изделия без никаква помощ от държавата. Без помощта на държавата не можем да се включим в европейските фондове - в момента се заделят милиарди, а европейската индустрия в областта на отбраната изостава."

"Самел-90" представи своя дрон камикадзе "Samjet" на 16-ото Специализирано международно изложение за отбранителна техника и услуги "Хемус". Дронът се управлява от наземна станция или да изпълнява предварително зададен полет; може да поразява наземни цели и да пробива броня на танкове с дебелина от 400 мм и повече, както и ниско летящи цели като хеликоптери, разказа Георгиев. Дронът може да носи взрив до 3-5 кг. и да поразява цели на 40 км. и повече.

"Иновативното е, че сигналът за взривяване се подава от пулта за управление. Ако не сме открили целта или се разминаваме с целта, за разлика от всички други дронове, можем да предотвратим избухване и да не нанасяме щети."

Дронът също така може да извърши контролирано кацане, без да се взривява, добави Георгиев.

Компанията изработва и анти-дрон системи и използва това ноу-хау, за да подобри шансовете на "Samjet" да не бъде засечен от вражеската ПВО, каза Георгиев

В момента се произвеждат около 50 дрона на месец, като производството може да бъде увеличено при интерес от клиенти.

Повече за дроновете на "Самел-90" може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.