Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Силен тласък за българското розово масло: влиза в европейската фармакопея до две години

Гергана Андреева, изп. директор на Българската национална асоциация "Етерични масла, парфюмерия и козметика", в "Бизнес старт", 24.05.2024

10:39 | 24 май 2024
Автор: Галина Маринова

Очакваме и през следващите една-две години да получим регистрация в европейската фармакопея, което ще позволи на българското розово масло да бъде влагано във фармацевтични продукти - в реалната фармация. В момента присъства в хранителни добавки под формата на капсули. Включването ни в европейската фармакопея ще позволи българското розово масло да бъде влагано в редица фармацевтични продукти, за да се използват доказаните му качества за лечение на редица заболявания и ще се разширят възможностите на България да продава по-големи количества от своето розово масло. Това каза Гергана Андреева, изп. директор на Българската национална асоциация "Етерични масла, парфюмерия и козметика", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

В момента сме в активна кампания за прибиране на розовия цвят, която продължава вече 30 дни. Времето тази година ни изненада и стартирахме доста по-рано от обичайното, но това не е прецедент и се е случвало и преди във времето. Метеорологичните условия са добри за прибирането на реколтата и производителите са доволни, както от качеството, така и от рандемана на розовия цвят, който се прибира в момента, сподели събеседничката. "Времето спомага за добиването на един качествен цвят. Колегите са доволни от качеството на цвета, както и от рандемана, който се получава и очакваме да получим розово масло с наистина високо качество". 

"След две седмици, когато водим какво сме преработили и получили, ще можем да имаме ясна представа какво ще може и да изнесем. Междувременно ни очакват няколко много важни събития в международен план, на които ние трябва да вземем участие". 

От регистрирани доста голямо количество декари с розови масиви - 53 хил. декара - реално се добива цвят от може би не повече от 40 хил. декара. От масивите, които грижливо се стопанисват и се полагат необходимите агро-технически мероприятия и грижи, са доста по-малко от съществуващите в регистъра. Факт е, че през последните години се създадоха розови насаждения от стопани, които не мислиха дългосрочно, а бяха привлечени от една бърза печалба, но пазарът не позволява такива "заигравки", подчерта Андреева. "И това, което получаваме от нашите доставчици и към настоящия момент от началото на кампанията, е един много качествен цвят от едни добре поддържани и отглеждани насаждения".

Факт е, че България е лидер в износа на розово масло, не само като количество, но и като качество, изтъкна събеседничката. "Българското розово масло е еталон за качество. То е единственият земеделски нехранителен продукт, който е в европейския регистър за защитено географско указание. С над 270 компонента в него, то е предпочитан и търсен от най-луксозните и престижни компании за влагане основно в луксозни парфюмерийни и козметични продукти, както и в хранителни добавки".

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.