Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Потребителските нагласи в САЩ се повишават за трети пореден месец

Милен Симеонов, ''Бизнес старт'' , 19.02.2024 г.

13:00 | 19 февруари 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Потребителските нагласи в САЩ се подобряват за трети пореден месец през февруари, тъй като американците стават все по-оптимистично настроени относно перспективите пред икономиката и инфлацията. Индексът на потребителските нагласи се повиши с 0,6 пункта до 79,6 пункта, което е най-високото ниво от юли 2021 г. насам, според предварителното февруарско изчисление на Мичиганския университет. Това коментира редакторът Милен Симеонов в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Потребителите очакват, че цените ще се повишат с годишен темп от 3% през следващата година, което е повече от предвижданите през януари 2,9%, но близо до нивата, наблюдавани в началото на 2021 г., сочат данните. Те предвиждат разходите да нарастват с 3% през следващите 5 до 10 години.

Въпреки че цените остават високи, американците се успокояват с факта, че инфлацията до голяма степен се охлажда. Това, в съчетание с пазара на труда, който продължава да подкрепя устойчивите потребителски разходи, допринася за скорошното подобряване на нагласите.

Данните показаха, че цените на едро са се повишили през януари с повече от прогнозираното поради по-високите разходи за услуги. Въпреки това според доклада делът на потребителите, които обвиняват високите цени за влошаването на жизнения стандарт, е спаднал до двугодишно дъно.

Рубриката ни пренесе и в Нова Зеландия, която отбеляза рекорден ръст на населението. Според оценките на Новозеландската статистическа служба през 2023 г. популацията се е увеличила с 2,8%. Това е най-бързият темп в съвременните регистри, датиращи от 1992 г. насам. Населението достига 5 305 600 души.

Рекордната имиграция е основната причина за рязкото увеличаване на популацията. Чуждестранните работници пристигат все по-често в страната, за да запълнят недостига на работна ръка, след като тя отново отвори границата си през 2022 г. след пандемията от Covid-19. 

В края на миналата година Новозеландската централна банка заяви, че влиянието на нарастването на населението върху търсенето на жилища и наеми е обезпокоително, тъй като може да затрудни връщането на инфлацията към целевите ѝ стойности от 1-3%. 

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.