Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Дигиталният портфейл ще обедини лична карта, дипломи, шофьорска книжка и плащания

Георги Димитров, председател на съвета на директорите на "Евротръст Технолъджис", в "Бизнес старт" 20.12.2023 г.

13:11 | 20 декември 2023
Обновен: 16:43 | 22 декември 2023
Автор: Георги Месробович

Електронната идентификация е ключов инструмент за отварянето на вратата към дигиталните услуги, електронното управление и електронния бизнес във всички сектори. Националната ни схема трябва да бъде свързана с „възлите“ на останалите държави членки, за да се постигне свързаност и достъп до услугите и институциите на други държави. За българския бизнес и физически лица се случи доста сериозна надстройка на съществуващия портал на държавата, който се надяваме, че ще може – наистина всички услуги, който държавата предоставя – да бъдат достъпни от едно място, това коментира Георги Димитров, председател на съвета на директорите на "Евротръст Технолъджис", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Електронната идентификация е ключов инструмент за отварянето на вратата към дигиталните услуги, електронното управление и електронния бизнес във всички сектори, каза Димитров. През изминаващата година, България официално нотифицира първата българска схема за електронна идентификация, което е най-голямото постижение до сега, като системата минава одит, проведен от институции на ЕС, който одобряват тази схема.

За възможността на българските граждани да имат достъп до услугите, предлагани от ЕС, трябва национална схема да бъде трансгранично интегрирана, каза гостът. Той допълни, че националната ни схема трябва да бъде свързана с „възлите“ на останалите държави членки, за да се постигне свързаност и достъп до услугите и институциите на други държави.

„За българският бизнес и физически лица; се случи доста сериозна реформа, надстройка на съществуващия портал на държавата, който се надяваме, че ще може – наистина всички услуги, който държавата предоставя – да бъдат достъпни от едно място.; Новата европейска правна рамка EIDAS 2.0, която ще влезне в сила, идната година. Където всеки гражданин ще разполага в ръката си с европейски дигитален портфейл, който да може да има достъп до всички услуги – частни и държавни.; От гледна точка на частните услуги – България е много добър пример за ръст след използване на електронна идентификация, защото в момента само през Evrotrust услугите са използвани от над 1,3 милиона граждани.“

Гостът допълни, че електронният достъп до банкови услуги е най-търсения.

Вече няма пречки пред това, всички услуги, представяни от банките да бъдат предоставяни отдалечено, като всяка банка е на различен етап от въвеждането на всичките си услуги дигитално, каза гостът. Новостта, тази година, е че банките са започнали да предоставят дигитални услуги и за юридическите лица, за които се изисква повече отчетност и регулации.

„Доста се насища пазарът, откъм услуги достъпни изцяло онлайн; Ключовият елемент при тези услуги е електронната идентификация, тъй като без идентификация на крайния потребител – физическо или юридическо лице- това няма как да е възможно.“

За да се постигнат целите на електронната идентификация у нас – като всеки има достъп до тях – трябва да се появят посредници, които могат да предлагат тази услуга. Гостът обясни, че има начин квалифицирани лица да помагат на възрастни хора с получаването на услуги, което не би изключило тази демографска група от по-удобния достъп. Той допълни, че много други държави имат механизми за подобряване на достъпа.

Пряко с издаването на новите лични карти, е планирано да се пусне държавната схема за електронна идентификация, като новата електронна лична карта е записана върху чипа на документа за самоличност.

„Тази технология съществува отдавна. Много се забави в България този процес. Държавите вече минават към M-government (мобилно електронно управление).”

Evrotrust се развива добре и получи признание, че решението покрива най-високите нива на сигурност, от органите на ЕС и всички държави-членки, което даде нов тласък на предоставянето на електронна идентификация. Тяхната схема е единствената, която позволява както и на граждани на ЕС, така и на граждани, извън съюза, да се регистрират. Гостът обясни, че са затворили финансов рунд, в който са набрали близо 4 милиона евро инвестиции. Това им дава възможност да надграждат и да са готви, за идната 2024 г.

„Планира се, от една страна, подготовката за влизане в сила на така нареченото изменение в основния регламент -библията на електронната идентификация и удостоверителните услуги. Това е регламент 910, известен като EIDAS. Той идва с нови удостоверителни услуги, който са удостоверяване на други атрибути, не само на чиста идентичност, да кажем на професионална идентичност.“

Компанията ще кандидатства за създаването на така наречения европейски дигитален портфейл, който ЕС ще въведе, като гражданите ще имат достъп до услуги онлайн и офлайн. Всяка държава-членка ще трябва да създаде свои собствен портфейл, като те ще са свързани между държавите-членки, като всяка държава ще може да припознава чуждите портфейли. Този инструмент ще бъде универсален, като ще дава достъп до електронна идентификация и разплащане.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.