Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Нагорни Карабах показва как Русия губи позиции в постсъветското пространство

Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество, "Бизнес старт", 26.09.2023 г.

12:00 | 26 септември 2023
Обновен: 09:51 | 28 септември 2023
Автор: Даниел Николов

Икономическият и демографски възход на Азербайджан през последните години наруши статуквото на силите с Армения и доведе до бързата капитулация на арменските сили в Нагорни Карабах миналата седмица. Малко вероятно е силите да се изравнят отново, поне докато Баку разполага с ресурсите си от петрол и газ. Трябва да се проведат преговори за мирен договор и взаимно признаване на границите, като напоследък все по-голямо участие в този процес взимат ЕС и САЩ. Макар Русия да губи позиции в региона, Москва се опитва да се намеси и договорът да бъде подписан под нейната егида. Това коментира Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.
 
"Русия разпалваше тези конфликти - или най-малкото не се стремеше те да бъдат окончателно решени - в Кавказ, за да може да играе ролята на арбитър", каза Димитров. Русия има силно икономическо и културно влияние в региона, като разположи войници (около 2000 лековъоръжени миротворци) и има военна база в Армения и така сдържаше донякъде амбициите на Азербайджан. След идването на власт на арменския премиер Никол Пашинян и особеното контактите му с Франция, ЕС и САЩ, руската подкрепа за Армения, с която Москва има договор за сигурност, бе разколебана, допълни Димитров.

"На фона на започналата през февруари миналата година война на Русия срещу Украйна Москва вече няма допълнителен чисто военен ресурс, който да отдели, ако се наложи, за района на Кавказ... Украинската война води до това, че Русия започва да губи позиции в други региони на бившето постсъветско пространство. Просто не ѝ стигат ресурсите да играе на няколко сцени едновременно, дори и на две. Поне по отношение на Карабах арменците вече не могат да разчитат на защитата от Русия."

Азербайджан се опита да отдалечи Армения от Русия през последните години, като целта бе да се накара Москва да не се намесва в евентуален конфликт. Това не означава, че Баку ще работи за или иска сближаване с Кремъл, каза Димитров.

По време на операцията на Азербайджан руските сили не действаха, а при азерски обстрел загинаха и руски офицери от мироопазващите сили, сред които беше и заместник-командващият на Северния руски флот, но от Москва не последва силна реакция, каза Димитров.

"Русия вижда, че дори да има желание, тя не може да направи нищо на терен и да се противопостави на военната сила на Азербайджан... До няколко месеца този казус с Нагорни Карабах ще бъде затворен, поне засега."

При сблъсъка през 2020 г. Азербайджан спечели категорична победа, като след това бе подписана двустранна декларация с посредничеството на Москва, която предвиждаше арменците да напуснат всички окупирани през 90-те години територии, а само част от анклава Нагорни Карабах остана под управлението на про-арменски военни части. Миналата седмица Азербайджан предприе светкавична операция и сега е в процес на разоръжаване на тези малобройни сили. На практика няма кой да защити властта в анклава и предстои пълното овладяване на територията от Баку, каза Димитров.

В момента има информация за напускането на хиляди етнически арменци към Армения и Баку вероятно изчаква завършването на този процес, за да присъедини анклава. Опасенията за етническо прочистване на са безпочвени, смята Димитров. Голяма част мъжкото население в Нагорни Карабах е воювало срещу силите на Азербайджан през годините и ожесточението между арменци и азери е както на битово, така и на политическо ниво.

Какво е значението на Турция и Иран в Кавказ може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.