Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

САЩ ще вложат $42 млрд. в мрежи за високоскоростен интернет до 2030 г.

Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, "Бизнес старт", 27.06.2023 г.

11:30 | 27 юни 2023
Обновен: 11:33 | 27 юни 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Американското правителство смята да инвестира 42 млрд. долара между 50-те щата и територии на страната, за да осигури универсален достъп до широколентов интернет до 2030 година. Финансирането по програмата за широколентов достъп беше определено със закона за инфраструктурата на стойност 1 трлн. долара приет през 2021 година. Това коментира Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Финансирането по програмата за широколентов достъп беше определено със закона за инфраструктурата за 1 трлн. долара от 2021 г., който Байдън защитаваше. Разходите ще се основават на наскоро публикувана карта на интернет покритието на Федералната комисия по комуникациите, която описва пропуските в достъпа.

Тексас и Калифорния, двата американски щата с най-голямо население, оглавяват списъка с финансиране от съответно 3,1 млрд. и 1,9 млрд. долара. Но и други щати с по-малко население като Вирджиния, Алабама и Луизиана също попадат в топ 10 за финансиране поради липса на широколентов достъп. Тези щати имат големи селски райони с по-малко интернет свързаност от големите им градове.

„Това е най-голямата инвестиция във високоскоростен интернет досега. Защото за да работи днешната икономика за всички, достъпът до интернет е също толкова важен, колкото електричеството, водата или други основни услуги“, заяви Байдън в обръщение в Белия дом в понеделник.

Финансирането варира от 27 млн. долара за територии като американските Вирджински острови до над 3 млрд. долара за Тексас, като всеки щат получава минимум 107 млн. долара.

Вижте повече новини от света на технологиите във видеото.

Още новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.