Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Twitter изгуби двама топ мениджъри, управляващи безопасността на съдържанието

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 05.06.2023 г.

11:26 | 5 юни 2023
Обновен: 11:27 | 5 юни 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Двама ръководители, отговарящи за поддържането на уебсайта на Twitter безопасен и свободен от вредно съдържание, подадоха оставка, създавайки предизвикателства пред рекламодателите и потребителите на компанията. Това коментира Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Ела Ъруин, изпълнителен директор на Twitter, отговарящ за модерирането и политиката на съдържанието, подаде оставка, каза тя в имейл. Същото направи и Ей Джей Браун - той беше ръководител на отдела за качество на рекламата и „безопасност на марката“ — което се отнася до гарантиране, че съдържанието е подходящо за провеждане заедно с промоционалните кампании на рекламодателите.

И двете задачи станаха по-трудни при новия собственик Илон Мъск, който разхлаби правилата за съдържанието, премахна проверката на самоличността и върна акаунти, които преди това бяха забранени за лошо поведение. Мъск се стреми да подобри отношенията с рекламодателите чрез избора си за главен изпълнителен директор на Twitter Линда Якарино, която започва след няколко седмици.

Напускането на Ъруин бе обявено в същия ден, в който Мъск заяви, че служителите на Twitter са допуснали грешка при обработката на публикациите на "Какво е жена?" - документален филм, пуснат от медийната компания Daily Wire, за който в рекламните му материали се казва, че „поставя под въпрос логиката зад движението за джендър идеология, което се е прицелило в жените и децата".

Джереми Боринг, съосновател и съизпълнителен директор на Daily Wire, заяви в серия от туитове в четвъртък, че Twitter се е опитал да потисне филма, като е твърдял, че съдържанието нарушава политиката на Twitter срещу неправилното определяне на пола.

Президентът на Microsoft Corp. Брад Смит ще се срещне с финансовия министър на Обединеното кралство Джереми Хънт, за да изрази разочарованието си от шокиращото решение на британския регулатор за защита на конкуренцията да блокира поглъщането на Activision Blizzard Inc. за 69 млрд. долара, коментира още Попов.

Смит ще разговаря с Хънт, както и с представители на Органа за защита на конкуренцията и пазарите (CMA) - агенцията, която наложи ветото на 26 април, твърдят пред Bloomberg запознати с дискусиите лица, които са говорили при условие за анонимност.

От Microsoft потвърдиха, че Смит ще бъде в Лондон, където ще изнесе „планирана беседа за потенциала на изкуствения интелект и необходимостта от обмислена регулация".

Повече по темите може да гледате във видеото.

Още новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.