Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Тестовете на мозъчния имплант на Neuralink бележат революция в здравеопазването

Александър Свердлов, експерт по IT сигурност, основател на Аtlant Security и бивш консултант по киберсигурност на Корпорацията за ядрена енергия на ОАЕ, в "Бизнес старт", 30.05.2023

13:00 | 30 май 2023
Обновен: 09:33 | 1 юни 2023
Автор: Галина Маринова

Когато истинският изкуствен интелект, сингулярността, се зароди, дали след две или след 20 години, ако тази сингулярност реши, че хората ѝ пречат, тя няма да има нужда от чипове, за да ни премахне. Той ще контролира света, а не хората, а регулациите са абсолютно безполезни в опитите си да контролират и/или възспрат развитието на новите технологии. Трябва да се стремим към интеграция с технологиите и хуманно развитие. Полученото разрешение за поставяне на импланти върху хора е крачка към революция в здравеопазването. Имплантите не са панацея, но могат да бъдат решение на болести като слепота, Алцхаймер, парализи и т.н.  Компютрите комуникират един с друг със скорост, с която не могат да комуникират с хората. Начинът ние да продължим да комуникираме с компютрите активно е именно с имплант. Това каза Александър Свердлов, експерт по IT сигурност, основател на Аtlant Security и бивш консултант по киберсигурност на Корпорацията за ядрена енергия на ОАЕ, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

Новината, че компанията Neuralink на Мъск е получил разрешение за поставянето на мозъчни имплатнти на хора, гостът коментира като каза, че всяко нововъведение, като автомобила, електрическата кушка, се възприема като нещо страшно, опасно и неестествено. "По същия начин чиповете за имплантиране в човешкия мозък ще бъдат нещо нормално в бъдеще. Хора, които не виждат ще могат да виждат, хора, които са парализирани ще могат да ходят. Тази технология е в зародиш, но моето мнение е позитивно". 

Относно разделението на света Свердлов заяви, че и сега светът е разделен на хора, които имат интернет, смартфон и такива, които дори нямат телефон и живеят доста примитивно от гледна точка на достъп до информация и услуги. Хората, които имат чип в бъдеще ще бъдат свързани с глобалната мрежа така, както сега сме свързани с глобалната мрежа, но по много по-богат начин. Винаги го е имало това разделение и то все повече ще расте. 

Амбициите да се лекуват различни заболявания имат своите ограничения и имплантите не са магическото хапче, което ще излекува всички наши болести, но неврологични болести, свързани с паметта, с парализа заради травма в мозъка, пациенти, пострадали от Алцхаймер, ще бъдат подпомогнати, добави гостът. "Този чип ще помогне на хора с лоша памет или ще даде един по-голям "ъпгрейд" на хора, които искат да имат невероятна памет". 

"Предизвикателствата са, че като цяло човешкото познание за човешкия мозък е на много "свежо" ниво, колкото и много да знаем за мозъка, за връзките, за невроните. Все още не знаем как се формира паметта, какво точно става по време на сънищата и т.н. Тоест, това до голяма степен е експеримент на този етап. Колкото повече разбираме за мозъка и колкото повече имаме възможност да създаваме все по-тънки електроди, които да се свързват с конкретни области, неврони или пътища в мозъка, толкова по-добре ще работи този чип". 

Рисковете, които крие тази технология, са, че тъй като този чип е вътре в мозъка, ако настъпи възпаление или проблем с импланта, той не може да бъде изваден в рамките на минути и вероятно това ще доведе до много тежки последици за първите хора, върху които ще се тества, обясни събеседникът. "За това първо ще се тества върху пациенти, които са в изключително тежко състояние. Самите те са готови да експериментират, вместо да останат в състоянието, в което се намират. За тях дори смъртта би била облекчение в известна степен. Те си казват: "Аз решавам да рискувам, за да мога да имам шанс за по-добър живот или животът ми да приключи!"

"Полученото разрешение за поставяне на импланти върху хора е крачка към революция в здравеопазването, както електричеството, както променливия ток, първите компютри. Това е огромна крачка напред в свързванетто на човека с машините. Всички наблюдаваме сега развитието на езиковите модели като ChatGPT, Bard и другите - те са огромна крачка напред. Те дават възможност на компютрите да комуникират един с друг със скорост, с която те не могат да комуникират с хората. Начинът хората да продължат да комуникират с компютрите активно е именно такъв - или с имплант, или чрез нещо, което се поставя върху главата и успява да прочете мислите и да комуникира с мозъка без имплантиране. Но за сега нямаме такава възможност и е нужен имплант". 

Същинският изкуствен интелект - сингулярността - със сигурност ще се случи. Технологиите ще добият съзнание, категоричен бе Александър Свердлов. "Дали ще бъдат добре настроени към нас, хората, или не - това не се знае. Може би зависи от нас".

"Ако истинският изкуствен интелект, сингулярността, се зароди, дали след две или след 20 години, ако тази сингулярност реши, че хората ѝ пречат, тя няма да има нужда от чипове, за да ни премахне. На нея ѝ трябва да получи достъп до някоя биолаборатория и да модифицира някой вирус, според познанията за нашата генетика, защото изкуственият интелект ще познава нашата генетика, както ние знаем азбуката. И той ще си каже - променяме тук и тук този вирус, за да може хората да изчезнат в рамките на едно денонощие или в рамките на разпространение на този вирус. За изкуствения интелект няма да представлява трудност да заличи хората по какъвто и да е начин и няма да му трябват чипове". 

Ако истинският изкуствен интелект се зароди, то той ще контролира света, а не хората, категоричен бе гостът. "Защото дори и всички лидери, взети заедно, дори и всички милиардери, взети заедно, няма да имат силата, която ще има интелекта на сингулярността и тъй като всички технологии в момента са свързани, е много трудно да отделим човешките технологии, които на нас ни трябват, от изкуствения интелект. Почти невъзможно е. Моето лично мнение е, че изкуственият интелект рано или късно ще управлява света. Това зчучи в сферата на научната фантастика, но ние се движим доста бързо в тази посока". 

"Политиците ще опитат много бързо да създадат регулации, за да запазят до голяма степен своя контрол върху света, но регулациите днес не помагат нито за разпространението на оръжие, нито за разпространението на наркотици, нито на каквото и да е извън закона. Регулациите помагат на бюрокрацията за задържането ѝ на власт възможно най-дълго, но не променят почти нищо друго".

Ако целият свят се обедини, може би тогава в идеално партньорство на технологични компании и правителства, може би ще създадем системи за контрол, които да гарантират възможно най-дългото оставане на човечеството в контрол на изкуствения интелект, но трябва много добро обединение, допълни събеседникът. "Но обединение е постижимо при малко по-адекватно човечество, а ние сме далеч от тази цел. Може би, ако се случи много голям катаклизъм или проблем, хората ще се обединят. Може би създаването на сингулярността ще бъде ключът към такова обединение". 

Мястото на човека в дигиталния свят минава през интеграция. Тоест, трябва да се интегрираме с технологиите и да не се борим срещу тях и да се опитваме да ги развиваме възможно най-хуманно. Хората, които не се интегрират, ще живеят в области, подобни на резерватите за индианци в САЩ. Те няма да представляват никаква опасност за изкуствения интелект, а всички останали ще бъдат включени в тази технологична материя, прогнозира гостът.

"В бъдещето, за съжаление, докато не се научим да живеем холистично, във връзка с технологиите, ще има един период, който няма да е много добър. Не съм голям оптимист за близките промени, които идват - връзката с чиповете. Ще мине известно време, докато не се научим да живеем балансирано".

Какво ще се случи, когато заради изкуствения интелект 30-40% от хората, които познаваме, останат без работа? Предстоят ли катаклизми? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.