Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Вашингтон заплашва TikTok да забрани употребата му в САЩ

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 16.03.2023 г.

12:40 | 16 март 2023
Обновен: 13:12 | 16 март 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Американското правителство заплашва приложението TikTok, че може да забрани използването му на територията на САЩ, ако станалата изключително популярна сред младите платформа, не бъде отделена от китайския си собственик ByteDance. Властите са поискали от собствениците на платформата да продадат дела си от приложението или дейността им в САЩ може да бъде блокирана. Това коментира Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов

Според медийни публикации компанията обмисля да отдели ByteDance като крайна мярка, за да разсее опасенията за сигурността на САЩ. ByteDance потвърди, че 60% от акциите ѝ са собственост на глобални инвеститори, 20% - на служители, и 20% - на нейните основатели. Поради близостта на TikTok и компанията майка ByteDance до китайското правителство органите за сигурност в редица държави се опасяват, че Народната република има достъп до личните данни на потребителите или злоупотребява с тях, за да манипулира общественото мнение.

TikTok и американските власти преговарят от години

Американските власти и TikTok преговарят за изискванията за сигурност на данните вече повече от две години. Не е ясно дали китайското правителство ще одобри продажбата. А освен това забраната в САЩ ще срещне значителни правни пречки. Опитът на бившия американски президент Доналд Тръмп да забрани TikTok по време на мандата си се провали в американските съдилища.

В момента ByteDance решава дали да подаде съдебен иск, предава Bloomberg, позовавайки се на източник. Принудителната продажба на дейността на TikTok по времето на бившия президент Доналд Тръмп беше спряна, а администрацията на Джо Байдън прегледа рисковете за националната сигурност, породени от приложението за социални медии. 

Ръководството на TikTok е обсъждало възможността за отделяне от ByteDance Ltd., китайската му компания майка, за да помогне за преодоляване на опасенията относно рисковете за националната сигурност, съобщи и Bloomberg News. Източник заяви, че собствениците на TikTok биха могли да запазят някаква форма на собственост, но чрез пасивна структура.

TikTok и китайското правителство отричат обвиненията. „Ако целта е защита на националната сигурност, отделянето не решава проблема: промяната на собствеността няма да наложи нови ограничения върху потока или достъпа до данни", заяви говорителка на TikTok. Според нея най-добрият начин за справяне с опасенията, свързани с националната сигурност, е прозрачна, базирана в САЩ защита на данните и системите на американските потребители с надеждна проверка от трета страна.

Американски служители отдавна изразяват опасения за националната сигурност във връзка с TikTok. През ноември директорът на ФБР Кристофър Рей заяви пред законодателите, че китайското правителство би могло да използва приложението, за да контролира данните или софтуера на милиони потребители, а алгоритъмът за препоръчване, който определя кои видеоклипове ще видят потребителите, „би могъл да се използва за дейност за оказване на влияние, ако те решат".

„Съгласно китайското законодателство китайските компании са длъжни по същество - и тук ще използвам евфемизми - по същество да правят всичко, което китайското правителство иска от тях, по отношение на споделянето на информация или служенето като инструмент на китайското правителство", заяви Рей пред комисията по вътрешна сигурност на Камарата на представителите. „Това само по себе си е достатъчна причина да бъдем изключително загрижени“. 

Американският финтех Stripe набра 6,5 млрд. долара при оценка от 50 млрд. долара, съобщи компанията в сряда, което е рязко намаление спрямо рекордната оценка от 95 млрд. долара през 2021 г., каза Попов, като се позова на репортаж на CNBC.

„Stripe не се нуждае от този капитал, за да управлява бизнеса си", заяви компанията в съобщение за пресата. Набирането на парични средства - с принос от Andreessen Horowitz, Founders Fund, Goldman Sachs и Temasek, ще се ползва за осигуряване на ликвидност на „настоящи и бивши служители" и за данъчни задължения, свързани с премии с акции.

Stripe, която миналата година зае осмо място в класацията Disruptor 50 на CNBC, вече е намалила оценката си почти наполовина спрямо върха ѝ преди две години. Компанията създава софтуер за обработка на плащания за работещи в сферата на електронната търговия фирми като Amazon, Google и Shopify.

Повече по темите може да гледате във видеото.

Още новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.