Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Анелия Пергот: Планираме фабрика за хартия от варовик в района на Девня

Анелия Пергот, управител на "Европак България М", в "Бизнес старт", 27.01.2023

14:30 | 27 януари 2023
Обновен: 22:47 | 29 януари 2023
Автор: Галина Маринова

Хартията от камък не пропуска вода, а при наличие на покритие не пропуска мазнина и киселина. Тя е изключително бяла, рециклира се безкрайно, а вече е и финансово конкурентна. В момента се произвежда само в Азия, но ако сме бързи и България ще има шанс да разполага с такова уникално производство. В момента сме на финалната права да осигурим първоначалното финансиране за 10 млн. евро на завод за хартия от камък в близост до Девня. България разполага с 3 до 4 млн. тона "излишен" варовик - остатъчен продукт от други производства и заводът в Девня ще разполага с "квазибезплатен, висококачествен материал на разположение, което ще позволи да се създаде евтин и качествен продукт". Това каза Анелия Пергот, управител на "Европак България М", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов

Тефтерите от каменна хартия вече са масов продукт в Amazon. Тази хартия се използва и за производство на етикети и луксозни чанти. А неотдавна производител успя да произведе картон от каменна хартия, който се използва за опаковането на риби, свежи зеленчуци и плодове, допълни събеседникът.

Хартията от камък се печата изключително добре в повечето технологии, като целта ни е да постигнем печатаемост във всички технологии. Тя е по-добра от обикновената целулозна хартия и позволява прецизен дигитален печат, непостижим при целулозната хартия заради наличието на нишки, каза Пергот. "Хартията от камък е изключително бяла и се рециклира безкрайно. Целулозната хартия след седем пъти трябва да се спре - не може повече да влезе в цикъла на рециклиране и дори преди това трябва винаги да се добавя свежа целулоза". 

Недостатъците са свързани с мекотата ѝ. Тя е много по-мека и еластична от обикновената хартия. Понякога това е предимство, а понякога е главоболие за печатарите. Трябва да е равно, да няма огъване, но ние имаме методи, с които този проблем се изглажда, допълни гостенката. "Производителите на хартия от камък са основно азиатски, като продуктът заема 1% от общия обем произведена хартия в света. Още сме далеч от завладяването на значим процент от пазара на традиционната хартия, но увеличението от година на година вече не е линейно, а експоненциално. Степента на нарастване се коригира тази година от 4% на 16% и това е много интересен феномен". 

"Производството от Азия се приближава към нас. Последният завод за хартия от камък, който посетихме, е в Узбекистан. Сега започва строителство на фабрика и в Таджикистан. Тоест, производителите идват бавно, но сигурно към Европа и ние трябва да сме бързи, за да имаме шанс и тук да имаме уникално производство". 

За причината производството на този иновативен продукт още да не е достигнало до Европа гостенката каза, че хартиено-целулозната индустрия в Европа е изключително силна и не се внася почти никаква целулозна хартия, а изцяло се изнася. "Това са мощни конгломерати, които нямат полза да заменят своето производство с нещо друго, но натискът от Европейската комисия да се премине към рециклируеми опаковки, принуждава все повече хора да търсят заместител на екструдираните, ламинирани хартии, защото те не могат да се рециклират, нито са биоразградими". 

Цената на този продукт е причината чак в този момент той да достигне до България, каза още Пергот. До преди три години цената му е била между 30 и 40% по-скъпа от тази на целулозната хартия. "Но заради Covid и енергийната криза, цената на целулозната хартия скочи с между 50 и 70%. В този момент хартията от камък се явява напълно конкурентна и дори по-евтина спрямо някои специфични хартии за по-луксозни приложения".

"Ние в момента имаме много по-привлекателен от гледна точка на финансите продукт. Преценихме, че сега е моментът, в който да навлезем на пазара, когато сме конкурентни като цена, а и даваме много функционални предимства".

Български учени също работят по теми, свързани с хартията от камък и за това има причина, обясни Анелия Пергот. "България има изключително голям "излишък" от варовик, остатък от други производства. Така че ние, без да копаем и разрушаваме природата допълнително, имаме квазибезплатен, висококачествен материал на разположение, който ще позволи да се създаде евтин и качествен продукт". 

На въпроса на какъв етап е инвестиционният проект за изграждане на завод в близост до Девня гостенката каза, че са абсолютно готови три бизнес плана, които отразяват три етапа в развитието на производството, като първият е за 10 млн. евро, вторият - 25 млн. евро, а третият - 60 млн. евро. "В момента сме почти на финалната права да завършим първоначалното финансиране на първия проект, но всеки който се интересува е добре дошъл, защото възвращаемостта на втория е под пет години, а третият включва производството на този картон, което е един изключително интересен пазар и може да помогне и на хлебопроизводители и на други, които използват големи пластмасови каси". 

Технологията за производство на хартия от камък е изобретена в Китай между 1990 и 1996 г. Под високо налягане и температура много фин прах от варовик или мрамор (смелен до 5 микрона) се смесва с високоплътен полиетилен, който служи като спойка между праховите частици на камъка. След това тези пелети, които излизат от машината, се ползват за екструдиране на самата хартия по вертикален метод. В този момент някои производители добавят полиетилен от двете страни, за да направят бариера, например при използването за храни, други не. В края на процеса може да се постави покритие, което буквално се залепва атом по атом, за да се подобрят качествата за печат на хартията, разказа Анелия Пергот.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.