Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Металните конструкции на „ВХВ“ се използват от Молдова до Антарктида

Христо Иванов, управител на „ВХВ“ и Добромир Чолаков, регионален мениджър на Алианц Банк България за Южен централен район, "Бизнес старт", 01.12.2022

13:55 | 1 декември 2022
Обновен: 16:00 | 6 декември 2022
Автор: Галина Маринова

След началото на войната в Украйна българският производител на метални конструкции за сгради „ВХВ“ се бори с редица предизвикателства, но успява да пробие на молдовския пазар. Това каза Христо Иванов, управител на „ВХВ“, в рубриката "Бизнес в регионите" на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. Как банките подкрепят зеления преход на предприятията пък коментира в рубриката Добромир Чолаков, регионален мениджър на Алианц Банк България за Южен централен район.

След инвазията в Украйна компанията привлича нови клиенти, обясни Иванов.

"Имаме клиенти от Молдова, които преди работеха с Русия. Досега сме работили с различни държави - Естония, Швеция. Най-далечната част на света, където може да се открие наша конструкция, е Антарктида – за българската мисия на проф. Христо Пимпирев.“

Събеседникът каза, че поскъпването на суровините и енергоносителите е най-голямото предизвикателство, като българските доставчици са се опитали да наложат спекулативно високи цени, но в България е започнал внос на метали от Северна Македония и Румъния през последните месеци и че това е балансирало цените на суровините.

Към настоящия момент пазарът е спокоен, като се използват основно профили от Европа. Вижда се тенденция за дългосрочно планиране на пазара на суровини, заяви Христо Иванов. Дружеството използва основно стоманени профили, произведени в Люксембург, Испания и Австрия. "За съжаление не постигнахме цената, която имахме преди кризата, но аз отдавам това на инфлацията и на високите цени на електроенергията", като оскъпяването е около 15 до 20% при цената на профилите.

"Съобразяваме се с ценовите показатели на пазара, търсим алтернативни доставчици и възможности за създаване на собствени източници за електроенергия. Всеки търси алтернатива на високите цени. Ние започнахме изграждането на фотоволтаичен парк, като така се надяваме да подобрим себестойността на продукцията си". 

Дружеството строи фотоволтаична централа за собствени нужди с мощност 200 kW, за да оптимизира разходите си за енергия. Идеята е в бъдеще да се изградят още 200 киловата мощност, което ще позволи на „ВХВ“ да покрие със собствената си соларна централа 40% от консумацията на електроенергия. Ще се разчита на отварянето на новите европейски програми, които да подпомогнат бъдещото изграждане на фотоволтаични мощности. 

Освен това диференцирахме бизнеса си, като създадохме логистична база и хотел, който се намира до летище Пловдив и се надяваме в бъдеще да обслужва бизнес зоната в регион Пловдив - Асеновград.

"Хотелът е иновативен за България и представлява регистрация от типа селф-сървиз, като няма рецепция и идеята е клиентите да могат автоматично да се регистрират на терминал, който чете документа за самоличност. От галерия със снимки се избира стая, която ще се ползва и след това, с терминал за плащане се завършва регистрацията самостоятелно. Има апарати за лицево разпознаване".  

Хората от бизнеса обикновено решават рационално, а не емоционално. Активността през 2022 година в нашия регион бе в резултат на рационални решения, каза от своя страна регионалният мениджър на Алианц Банк България за Южен централен район Добромир Чолаков. "На практика проектът с "ВХВ" започна преди няколко години, а се реализира сега". 

Бизнес активността в Пловдивския регион е добра, защото той се намира на кръстопът на потока от товари и хора, добави Чолаков. "Бизнесът не може да спре. Някои проекти се забавят, но се реализират".

"Българският бизнес е доста гъвкав и креативен. Трудните времена налагат по-нестандартни решения. В началото на 2022 година бяхме умерени оптимисти, но войната в Украйна и санкциите коренно обърнаха представите за нормалност и нормална работа. Въпреки това бизнесът намери алтернативни канали и клиенти и сега работата върви добре".

Бизнесът разбра по болезнен начин, че трябва да бъде енергоефективен и енергозависим, подчерта събеседникът. "Това, което се случи през последните 12 месеца - драстичното увеличение на цените на електроенергията, беше сериозно предизвикателство. Някои от компаниите вече бяха започнали да изграждат собствени централи с фотоволтаици, другите трябваше да наваксват бързо".

"Сега всяка втора среща с бизнеса е за това "как да бъдем енергонезависими" и ако половината от тях вече са на етап включване в енергомрежата, други тепърва реализират подобни проекти. Плюсът е, че се получава държавна помощ, това е глътка въздух".

Съветът на банковия експерт е бизнесът да не се бави с тези проекти.

"Нашата банка се е подготвила за това търсене от страна на клиентите. Имаме структурирани продукти точно за фотоволтаични електроцентрали за собствени нужди, при които можем да кредитираме до 80% от предвидените разходи, но не повече от 1000 лева на 1 киловат инсталирана мощност, при много лесни, облекчени процедури. По същия начин сме структурирали и продукти, които са насочени към тези бизнеси, които имат за цел да го направят с цел продажба на енергия на свободния пазар". 

Жилищното строителство към настоящия момент е стигнало до своя зенит, заяви Иванов. "През следващата година голяма част от фирмите, занимаващи се предимно с жилищно строителство, ще обърнат поглед към промишленото, поради липсата на нови обекти в гражданското. Надявам се инвеститорите да бъдат по-смели и да успеят да реализират това, което са намислили. Оптимист съм."

"Моето усещане за бъдеща рецесия е малко по-различно. Обикновено в нашия бранш се наблюдава "жужене". Започва една динамика в строителния процес. Всеки бърза, иска нещата да се случат веднага, за да се избави от рискове за в бъдеще. Сега започва този период на "жужене", което е показателно, че нещо ще се случи. Надяваме се, че тази рецесия, която очакваме в Европа, няма да засегне толкова дълбоко българския икономически климат и както досега сме оцелявали в кризи, се надявам и сега климатът да се запази стабилен, за да се измъкнем по някакъв начин".  

Трябва да бъдем едновременно оптимисти и реалисти за бъдещето, добави Чолаков. Ако конфликтът в Украйна спре, това ще окаже благоприятно влияние. Ние и в момента обмисляме инвестиционни проекти, от които никой не се е отказал. Очаквам нормална бизнес активност. Може би ще има лек спад в активността по отношение на жилищното строителство, като там ще има леко отрезвяване. 

Защо е нужно нормирането на условията, при които трябва да се изграждат металните конструкции?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.