Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Porsche се нареди на челно място в класацията за най-големи публични предлагания

Ивайло Чаушев, главен пазарен анализатор в "Делтасток", в „Бизнес старт”, 30.09.2022

12:00 | 30 септември 2022
Обновен: 21:54 | 3 октомври 2022
Автор: Зорница Крушарска

Успехът на IPO-то на Порше бе наистина впечатляващ и успя да разчупи леда, който е обхванал пазара на първичното публично предлагане в Европа, но за съжаление мисля, че това е единичен случай. За успеха допринася това, че в момента и инвеститорите, и фонд мениджърите търсят компании със стабилни показатели, особено имайки предвид какво се случва на пазарите и с икономиката. Това каза Ивайло Чаушев, главен пазарен анализатор в "Делтасток", в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Привлеченият ресурс от 9.4 млрд. евро нареди компанията на челно място в класацията за най-големи публични предлагания в Европа от 1996 година насам, когато Дойче телеком станаха публични.

Най-големите институционални инвеститори, които записаха акции на германската компания, са  фондовете на Катар, Норвегия и Абу Даби. Интересното тук е и участието на холдинговата компания Porsche SE, която е различна от Porsche AG, която сега стана публична.  Porsche SE е собственост на семейството Порше-Пиех, които ще имат 25% + 1 акция и още 12.5%, които ще финансират с дълг от около 10 милиарда, давайки им блокираща квота в събранията на акционерите. Важно е да се отбележи, че акциите, които се търгуват в момента на борсата, са без право на глас.

През месец декември тази година Фолксваген ще направи специална среща, на която ще се гласува разпределянето на 49% от приходите от продажба на акции като специален дивидент. Това включва и приходите от ИПО-то на Porsche AG.

Част от средствата от ИПО-то ще бъдат раздадени като дивидент, а другата част ще отидат във Фолксваген, тоест те няма да се използват изрично за разрастването на Porsche AG.

Компанията-майка Фолксваген ще използва парите за развитието на електрическия си сегмент и автономните автомобили. Фолксваген целѝ да превземе доста голям пазарен дял от Тесла и да стане водещият производител на електрически коли с тези средства.

Porsche AG таргетира по-висок сегмент от пазара и не е толкова засегната от проблемите на забавяне по веригите на доставки. Миналата година компанията е продала над 300,000 автомобила.  Брутният марж, на който оперират, е 29%, а нетният марж -  малко над 14%, каза събеседникът.

Какви са перспективите пред германската компания за спортни автомобили Porsche?

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.