Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Устойчивата мобилност няма да води до дискриминация при добър обществен транспорт

Веселин Грозданов, преподавател във Висше транспортно училище „Тодор Каблешков“, в "Бизнес старт", 01.08.2022

12:06 | 1 август 2022
Обновен: 15:17 | 1 август 2022
Автор: Галина Маринова

Ще вървим с една крачка зад водещите държави в Европейския съюз по отношение на преминаването към екологични начини на придвижване. Стимулите за закупуване на електрически автомобили, които се прилагат в Западна Европа няма да са достатъчни, за да се подтикне българина, който е с по-ниски доходи. Въпреки трудностите, обаче, за да не бъде България черно-сиво петно на световната карта на мобилността, трябва, макар и с по-бавни темпове, да следваме световните тенденции. Това каза Веселин Грозданов, преподавател във Висше транспортно училище „Тодор Каблешков“, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов. Гостът коментира подготвяната "Визия и пътната карта на България към устойчива мобилност - 2035". 

Устойчивата мобилност е огромен комплекс от мерки. През първите години ще бъдат стимулирани хората със средни доходи, а за тези с по-ниски доходи трябва да се осигурява по-добър обществен транспорт, каза гостът. По думите му, когато говорим за устойчива мобилност, трябва да се говори и за подобряване на градския обществен транспорт, да се развива ЖП и метро-транспорта. 

"Ако има добър обществен транспорт, затварянето на централните части на градовете няма да бъде дискриминационно". 

Повишаването на цените и застрашаването на доставките на фосилни горива ще подсили преминаването към устойчиви енерегийни източници, но системите за производство и разпределение на електроенергия ще бъдат подложени на изпитание, каза още събеседникът. Той подчерта, че Европейският съюз "иска да действа революционно и бързо да премине към устойчиви енергийни източнии".

Бензиновите двигатели са достигнали до крайната точка на своето еволюционно развитие и е дошло времето да бъдат изместени от нови технологии, заяви Грозданов. "В момента дори се опитваме да се върнем към ЖП транспорта, който да изживее своя ренесанс, защото използва електрическа енергия". 

"ЕС не е планирал нито войната в Украйна, нито Covid, но добре че се случи това, за да видим къде са ни проблемите и смятам, че ще се справим, макар и не в периодите, заложени в зелените цели на Европа".

Не трябва да се работи само с директиви и забрани, защото ако бизнесът не посочва нови решения и населението не изисква и не показва своите нужди, тогава се "връщаме към един строй, който доказано не работи". 

Относто предизвикателствата по отношение на мрежата от зарядни станции за електрически автомобили в България гостът посочи, че трябва да се изчисли каква е натовареността на територията на страната, защото ако станциите се концентрират само в София, например, пътуването до отдалечени точки на страната ще е невъзможно. Нужно е равномено разпределение, но за тази цел трябва да се отчете покритието на единица зарядни станции на квадратен километър в страната, като обаче се отчетат и частните зарядни станции. "Може да се окаже, че имаме добро покритие, но сравнително малко електрически автомобили".

Като особено важен и позитивен момент във "Визията и пътната карта за устойчива мобилност - 2035" на България гостът посочи акцента върху образованието и подготовката на младото поколение за бъдещата нова транспортна реалност. "Когато говорим за електрическа мобилност, има сериозен проблем с това кой ще поддържа тези автомобили. Обръща се внимание както на производството и вноса, но и на подготовката на кадрите, които ще ги поддържат".

По отношение на стимулите, които държавата трябва да предоставя на производителите на електрически автомобили в България, гостът каза, че подобни стимули изкривяват пазара и намаляват конкурентоспособността между отделните участници на пазара. "Не трябва да се нарушава принципа на конкурентоспособност, а да се търси подкрепа от бъдещи клиенти". 

"Нямаме традиции в производството на автомобили, но имаме сериозно предимство при производството на отделни компоненти за различни марки. Трябва да се отделят средства, за да се подготвят добри кадри, да има дългосрочна визия за цялостна окомплектовка на автомобили. Трябва да се подготви почвата".

Как можем да се подготвим, включително регулаторно, за използването на иновативни транспортни средства като т.нар. "летящи таксита" и защо тази подготовка трябва да започне "поне едно десетилетие" преди масовото им използване, което е неизбежно?  Какво е бъдещето на безпилотните карго дронове?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.