Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Тъжно и опасно: Малкият бизнес планира все по-трудно

Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение на малкия и среден бизнес, 14.06.2022

12:29 | 14 юни 2022
Обновен: 14:16 | 17 юни 2022
Автор: Галина Маринова

Най-големият ни проблем, свързан с политическата криза в България, е, че ние не можем да планираме. Виждате, че краткосрочният ни хоризонт е под половин година, което е тъжно и опасно. Защото освен инфлацията, която е и привнесена, и генерирана у нас, всички други фактори, влияещи върху икономическото поведение на субектите, независимо дали е малък или голям бизнес, се влияят от политически кризи. Това каза Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение на малкия и среден бизнес, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Промените в законодателството са добри и необходими тогава, когато са осъзнати и отразяват реалните нужди. Когато се правят с други цели и обслужват други мотивации, тогава резултатите не са добри, подчерта Негулова.

"За бизнеса е нужна стабилна бизнес среда и в критични моменти като сегашния се вижда, че малкият бизнес е елемент на националната сигурност. Сега много ясно си личи, че в периоди на икономическа криза, а сега и политическа - наблизо се води дойна - кой е на своето място без да отстъпва. Това е бизнесът, включително малкият бизнес, който реално е 99,2% от всички бизнеси в България. Ние проявяваме висока степен на социална отговорност и смятаме, че разумните решения трябва да бъдат подкрепяни, а неразумните трябва да бъдат посочвани, за да има ясен ориентир в обществото кое е полезно". 

На фона на политическата нестабилност бизнесът изпитва особена форма на тревожност, защото това е поредното предизвикателство - правителството е нестабилно точно в ключов момент, когато се очаква приемането на поредица от мерки, касаещи и малкия бизнес, очакват се и ресусри по Националния план за възстановяване, очакват се да се отворят поредица от схеми по старите програми на ЕС, както и остатъци от старите, каза гостенката. 

"Въпреки това, не трябва да ни е страх от избори, защото те са поемане на отговорност. Това е предизвикателството, защото на последните избори доста хора се отказаха от поемане на отговорност. Не избори до дупка, но избори, които да доведат до нещо, което да е предвидимо, защото липсата на предвидимост е най-големият ни проблем". 

Инфлацията няма да бъде овладяна с предлагания пакет от мерки, категорична бе събеседничката. "Той е антикризисен и по-скоро социален. Антиинфлационни мерки би трябвало да бъдат предложени възможно най-скоро и то в един по-далечен хоризонт, а не в рамките на шест месеца. Примерно, ние си представяме в следващия бюджет, за следващата година такива мерки да бъдат заложени. Другото много важно е да се даде на бизнеса информация как и до колко ще могат да се използват средствата по линия на европейските фондове. Това е един ресурс в затишие, който в голямата си степен е грантов". 

Нужни са мерки, за да бъдат овладени галопиращите цени, не само на енергоносителите, а и на разходите, свързани с възнагражденията. Следва да бъде разбрано едно - когато инфлацията не се овладее, следва по-голяма инфлация, добави Негулова. 

Защо мярката за промяна на прага за регистрация по ДДС е критично необходима, особено при висока инфлация? Защо практиката за пореден път да се предлагат мерки без да се приложи теста за МСП, който от много години вече е разработен като методика, е порочен? Кои са мерките, които са полезни и директно ще се отразят на малкия бизнес? Какво е значението на проблема, че в малките населени места липсват базови умения за работа с дигитални услуги и как може да бъде преодолян той?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.