Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Българската програма за интеграция на бежанци не е адекватна и работеща

Линда Ауанис, председател на Съвета на жените бежанки в България, в "Бизнес старт", 08.03.2022

13:00 | 8 март 2022
Обновен: 14:43 | 8 март 2022
Автор: Галина Маринова

Жените, които бягат от война, живеят в един ад. Пътят им е много тежък. Изживяват загуба на семейство, загуба на близки. Пътят им е осеян с опасности, включително и риска от трафик на хора. В този риск попадат и децата. Винаги трафикантите са на първа линия, когато има война. Това каза Линда Ауанис, председател на Съвета на жените бежанки в България, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Живка Попатанасова.

"Всеки човек, избягал от война, има нужда от закрила - от сигурно място, където да живее. Да бъде настанен и да работят с него психолози, защото тази травма не е временна. Тя е за цял живот и остава и в децата им". 

Ние, в нашия проект, имаме психолози, с които работим и насочваме жени и мъже към консултация с психолози. В момента българското общество се отвори изключително много към украинците и много организации се включиха, за да предоставят подкрепа. Фондация Анимус също се включи с предоставяне на безплатна услуга - осигуряване на психологически консултации за бежанци, пристигащи от Украйна. И това не е единствената такава организация. 

"Пътят на един бежанец не е лесен и е много рисков. Откакто започна кризата в Украйна непрекъснато получаваме обаждания с молба за съдействие за настаняване на бежанци. Ние съдействаме и за придружаване до различни институции, за регистрация при личен лекар за децата, тъй като в нашата организация имаме социални работници, културни медиатори, които говорят езика на бежанците. Целта е да улесняваме интеграцията и актуалните проблеми, които възникват". 

Кампанията "Обединение за мир", която Съвета на жените бежанки в България организира, включва събиране на материали - кухненски посуда, хигиенни материали, одеала, възглавници и всичко друго, от което имат нужда бежанците, когато излизат от бежански лагери и се настаняват в квартири, каза Ауанис. "Направихме кампания и за набиране на средства, с които да се купят ваучери за храна, за да се подпомогнат най-уязвимите групи".

"По всяка кампания за помощ, която пускаме, веднага, още на същия ден понякога, получаваме помощи", сподели гостенката. Тя добави, че това се дължи на доверието, което през годините са успели да изградят, както в очите на дарителите, така и на самите бежанци, които се обръщат за помощ към тях и след това ги търсят и препоръчват техните грижи на други нуждаещи се. "90% от даренията са от български дарители."

"Много е важно да има координация между всички институции, които взимат решения и работят заедно с неправителствените организации (НПО), защото ние сме на място. Винаги сме на терен, но голямата роля за закрилата и подкрепата на бежанците се носи от държавните институции в лицето на Държавната агенцията за бежанците при Министерски съвет".

България мина един период на "пълен хаос", когато имахме много бежанци, каза гостенката. "През 2013 година за пръв път влязоха в България голям брой бежанци, които търсиха закрила. Тогава са се активизирали много държавни институции, компании и неправителствени организации и е стартирала ежемесечна координационна среща, организирана от Държавната агенция за бежанците, на които се обсъждат проблемите и се търсят решения. 

През 2007 до 2013 година имаше Национална програма за интеграция на бежанците, каза Линда Ауанис. "След големия брой влезли бежанци, тази програма бе прекратена и в момента няма действаща програма за интеграция. Бежанците, които влизат в България след 2013 година, разчитат на подкрепа по проектни програми към НПО. Има много НПО организации в България и радостно е, че се подкрепяме в работата си като едно семейство, без да се конкурираме".  

"Има стратегия и програма, но не е адекватна и работеща. Надявам се, че нещата ще се променят. Има бежанци, които искат да се интегрират, но се нуждаят от подкрепа". 

Какви са съвместните програми на Каритас и Български червен кръст? Как се работи с уязвими групи? Какви са съвместните програми с бизнеса за намиране на работни места за бежанците? Какви са социалните услуги, предоставяни от Севета на жените бежанки в България? Как се случва интеграцията на децата бежанци в образователната система на България? Какъв е напредъкът, която е постигнат в тази област и какво още предстои да се направи? Как успяха да се интегрират бежанците в България, които намериха тук свой дом 10 години след Арабската пролет? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.