Как компании и потребители у нас да се подготвят за „твърд“ Brexit?

Жулиета Мандажиева, съдружник в адвокатска кантора "Точева и Мандажиева“, В развитие, 30.01.2020

20:27 | 30 януари 2020
Жулиета Мандажиева, съдружник в адвокатска кантора "Точева и Мандажиева“. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Жулиета Мандажиева, съдружник в адвокатска кантора "Точева и Мандажиева“. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

На този етап изглежда, че „твърдият“ Brexit е доста вероятен. Възможно е, разбира се, позициите на страните да се променят. Това каза Жулиета Мандажиева, съдружник в адвокатска кантора "Точева и Мандажиева“, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Най-голямата неяснота, която засяга бизнесите, работещи във Великобритания, е по отношение на частноправните отношения“, посочи Мандажиева. Тя отбеляза, че желанието на британския премиер Борис Джонсън е за дистанциране от правото на Европейския съюз.

Ако има „твърд“ Brexit, правото на ЕС няма да има никакво значение за Кралството“, посочи гостът, като поясни, че Великобритания все пак няма да изпадне в правен вакум.

Мандажиева каза, че една от организациите, с чиито правила Кралството ще трябва да се съобразява, е Световната търговска организация. Според нея обаче това ще значи, че сигурността и предвидимостта за компаниите силно ще намалеят, тъй като споразуменията в рамките на СТО са по-многопластови, с много изключения, хипотези и пр.

Компаниите у нас трябва да прегледат търговските си договори - независимо дали са действащи към момента, или предстоящи като сключване, и да ги прочетат в светлината на липсата на правото на ЕС“, посъветва Мандажиева.

По отношение на потребителските договори гостът отбеляза силната защита за потребителите в рамките на европейското правo, от която вероятно Великобритания ще се отдалечи след Brexit.

„Ако като потребители имаме договор с доставчик със седалище в Англия, трябва да се преразгледа договора и дали има възможност за преподписването му с подразделение на компанията в страна членка на ЕС“, каза експертът.