В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Политолог: САЩ не могат да компенсират загубите на Великобритания от Brexit

Христо Панчугов, политолог, В развитие, 27.01.2020

20:02 | 27 януари 2020

Сближаване със САЩ няма да компенсира загубите за Великобритания от раздялата с Европейския съюз (ЕС), имайки предвид, че над 50% от търговския обмен на Кралството е с единния пазар на блока. Това каза политологът Христо Панчугов в предаването „В развитие“ с водещ Живка Попатанасова.

Според Панчугов вероятността Великобритания да не се раздели с ЕС на 31 януари е минимална, но по пътя на страната след това предстоят много изненади.

„Необходими са доста сериозни дипломатически усилия за постигането на търговско споразумение между Лондон и Брюксел“, отбеляза гостът, като добави, че на 31 декември 2020 г. все пак Великобритания може да напусне блока без такова. По негови думи това е потенциално най-увреждащият сценарий за Кралството и най-голямата заплаха за него.

„Втората голяма заплаха е в многото неща, които трябва да бъдат договорени“, посочи Панчугов. Той открои като най-добър вариант на търговска сделка опцията Великобритания да остане част от единния пазар на ЕС, без да е член на блока.

„За съжаление този сценарий изглежда вече не е на дневен ред“, отбеляза политологът.

„За първи път в историята наблюдаваме търговско споразумение, в което страните не се опитват да се сближат, а се опитват да се разграничат“.

Като трети фактор, затрудняващ Кралството след Brexit, Панчугов изтъкна фактът, че страната има сключени споразумения с много други държави като част от блока, които паралелно на преговорите с ЕС също ще трябва да предоговори.

Панчугов коментира и ролята на Великобритания за европейската сигурност. Какво каза по темата - гледайте във видео материал.