Европейският парламент ратифицира споразумението за Brexit

621 евродепутати дадоха своето категорично "да" за сделката за излизане на Великобритания

19:58 | 29 януари 2020
Снимка: Olivier Matthys/Bloomberg
Снимка: Olivier Matthys/Bloomberg

Европейският парламент даде своето категорично "да" за условията, при които Великобритания ще напусне ЕС.

621 евродепутати в Брюксел гласуваха „за“ ратифицирането на споразумението, след емоционален дебат, предаде BBC. 49 бяха "против", а 13 "въздържал се". 

Обединеното кралство трябва да напусне блока в 23:00 часа по Гринуич в петък. Очаква се споразумението за оттегляне да бъде подписано в Брюксел по-късно.

Преди началото на гласуването в изказване от трибуната Найджъл Фарадж обяви, че ЕС е лош проект и е хубаво, че Великобритания го напуска. "Обичаме Европа, но мразим ЕС", каза той и развя британско знаме заедно със своите сънародници наоколо в пленарната зала. Заради тези действия думата на Фарадж бе отнета и цялата група, нарушила реда, бе призована да напусне залата, като си вземе и знаменцата. От своя страна евродепутати заявиха, че най-хубавото на Brexit е, че повече няма да има нужда да слушат изказванията и речите на Фарадж.

Великобритания прекратява 47-годишното си членство в ЕС. Правото на ЕС ще остане приложимо за Обединеното кралство по време на 11-месечен преходен период, приключващ на 31 декември 2020 г.

След 40 месеца преговори, три удължавания на преговорния период и два проекта на споразумения, одобрени от лидерите на ЕС и премиера на Обединеното кралство, одобрението на договора, определящо условията за изтеглянето на Обединеното кралство от ЕС, вече е завършено.